‘Natural’ babyluier kan nóg natuurlijker

Product: Natural Babycare luier bij Etos (44 stuks voor 5,89 euro)...

Welk voordeel? Milieuvriendelijker.

Klopt dat? Ja, ietsepietsje.

Ze is speciaal voor de introductie van haar eco-luier naar Nederland gekomen: uitvindster Marlene Sandberg. Eens advocate in Zweden, nu eigenaar van Naty AB, fabrikant van een ‘unieke’ milieuvriendelijke luier die voor 70 procent biologisch afbreekbaar is.

In Zweden zijn haar eco-luiers al tien jaar te koop. Met een marktaandeel van enkele procenten, nietig vergeleken met Pampers en Huggies. Ze zijn nu ook in Nederland te koop, exclusief bij Etos.

Eenmalige wegwerpluiers zijn vies. Als ze vol poep en pies zitten, stinken ze. Zelfs ongebruikt, zijn ze smerig omdat luiers (groten)deels worden gemaakt van een milieuonvriendelijke grondstof, aardolie. Een baby draait er in een paar jaar zes- tot achtduizend luiers doorheen.

In het hart van een luier zitten acrylaten. Die superslurpers nemen vele malen hun gewicht aan vocht op. Ze worden gemaakt uit aardolie. Bij verwerking en verbranding daarvan komt kooldioxidegas (CO2) vrij, waardoor de aarde warmer wordt.

In luiers wordt acrylaat omgeven door houtpulp. Ook pulp neemt water op. Minder, maar wel steviger. Dat pulp vangt wegstromende urine op uit overvol acrylaat, en houdt zo ‘babybilletjes droog’.

Nature Babycare-luiers nemen veel vocht op, heeft het Amerikaanse instituut Shuster in augustus gemeten. Een ecoluier weegt 30 procent zwaarder dan een Pampers Baby Dry, omdat er meer houtpulp in zit. De luier slurpt 53 procent meer water op: 0,7 liter.

Houtpulp uit gemalen bomen is CO2-neutraal: wat er aan CO2-gas tijdens de groei in is gegaan, komt er bij de verbranding (of compostering op de vuilstort) weer uit.

De grote luiermerken verpakken hun houtpulp en acrylaat in een kunststof omhulsel van polypropyleenfolie, gemaakt uit aardolie. Van hun luiers komt 30 tot 50 procent uit natuurlijke grondstoffen als hout, het overgrote deel echter uit aardolie, vooral vanwege die omhulling.

Van de Zweedse luier is 70 procent biologisch afbreekbaar. Omdat een deel van de omhullende luierjas van afbreekbare kunststof is, zegt Naty AB.

Grondbacteriën breken die luierjas in een maand af tot kooldioxidegas. Althans in natte, warme grond. Maar noch in Zweden noch in Nederland komen luiers op een stortplaats terecht. Niet meer. Ze verdwijnen via het huisvuil in de verbrandingsoven. Bioafbreekbaarheid speelt geen rol meer.

De omhullende jas van de Zweedse luier mag dan bioafbreekbaar zijn, hij is niet volledig uit hernieuwbare grondstoffen gemaakt: ofwel gemaakt uit natuurlijke grondstoffen als maïs of aardappelen met een neutrale CO2-balans. Dat betekent dat de luier niet voldoet aan het criterium voor ‘groene’ producten. De omhullende folie van de Etos-luier is van meer dan maïskorrels gemaakt. De Italiaanse producent Novamont heeft er voor de stevigheid kunststof (polycaprolactone) bij gemengd, gemaakt uit ‘biovies’ aardolie. Wel bioafbreekbaar maar niet volledig hernieuwbaar. Weg CO2-voordeel.

Dat kan anders.

TNO heeft de afgelopen jaren een 100-procent hernieuwbare luier ontwikkeld uit aardappelzetmeel. Het Amerikaanse bedrijf Glycanex kijkt naar de financiële haalbaarheid daarvan.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden