Sleuteloverdracht van een eigenaar aan een testslaper.
Sleuteloverdracht van een eigenaar aan een testslaper. © Julius Schrank

Nationale Huizennacht complete mislukking: vrijwel niemand kwam logeren

De eerste 'Nationale Huizennacht' is uitgelopen op een sof. In de nacht van vrijdag op zaterdag konden potentiële kopers alvast logeren in het huis dat ze op het oog hebben, maar slechts 83 verkopers stelden hun huis beschikbaar voor het initiatief van verzekeraar Nationale Nederlanden (NN). Bovendien bleek vrijwel niemand te willen overnachten in een van de 83 huizen.

Ik denk dat Nationale Nederlanden zich even achter zijn marketingoren moet krabben.

Pascal de Roo, ZO Makelaars

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs makelaars die 42 van de 83 huizen uitventen. Slechts in twee van die 42 huizen hielden geïnteresseerden de afgelopen nacht een logeerpartij: de een in een villa van 549 duizend euro in Zwijndrecht, de ander in een benedenwoning van 119 duizend euro in Dordrecht. 'Ik heb een stuk of vijftien verkopers benaderd, maar vrijwel niemand wil een vreemde in zijn huis laten slapen', zegt de Drentse makelaar Peter Oosterom bijvoorbeeld. 'En voor de twee huizen waar het wel was gelukt, heeft zich niemand gemeld.' 'Ik denk dat Nationale Nederlanden zich even achter zijn marketingoren moet krabben', vat Pascal de Roo van het Delftse ZO Makelaars de campagne van Nationale Nederlanden samen.

Nationale Nederlanden organiseerde de huizennacht omdat uit eigen onderzoek zou blijken dat 70 procent van de potentiële kopers eerst graag een keer zou willen slapen in het huis alvorens de portemonnee te trekken. De verzekeraar, die voor de huizennacht adverteerde in abri's en televisiespotjes, zegt dat tussen de vier- en de vijfhonderd mensen op huizenwebsite Funda.nl hun belangstelling voor het initiatief hebben getoond.

Iets meer van verwacht

Nationale Nederlanden heeft geen cijfers over hoeveel mensen zich hebben aangemeld om daadwerkelijk de nacht door te brengen in een van de 83 huizen. 'We hadden er iets meer van verwacht', resumeert een woordvoerder.

Geïnteresseerden konden vrijdag om zes uur de sleutels van de woning ophalen. De eigenaren van het huis krijgen door Nationale Nederlanden een hotelovernachting vergoed, in het geval van de Dordrechtse woning een nachtje in de plaatselijke Van der Valk. Geïnteresseerden moesten het huis wel al eerst bezichtigd hebben, ze konden niet zomaar een logeerpartij boeken in bijvoorbeeld de Bilthovense villa van bijna een miljoen euro, of het herenhuis in Drouwenerveen van drie ton.

Willem Sanderse (60) logeerde in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Dordtse benedenwoning. 'Een ontzettend goed initiatief', zei Sanderse vrijdag vlak voordat hij de sleutels ging ophalen. 'Als je een auto koopt, ga je ook eerst een rondje rijden om te kijken of ie wel voldoet. Wat mij betreft laat je mensen een week logeren om te kijken hoe het bevalt.'