Natekenen van streepjescodes is binnenkort voorbij

De fanatieke deelnemers aan consumentenacties kennen de spreuk wel: 'Stuur de bon in en u ontvangt binnen zes weken een prachtige draagtas....

De ontsnappingsclausule voor de gematigde consument is echter gedoemd te verdwijnen, zo meldt Detailhandel Magazine. Op voordracht van staatssecretaris Van Dok heeft het kabinet namelijk ingestemd met een voorstel tot intrekking van de Wet Beperking Cadeaustelsel 1977.

'Op grond van deze wet is het in het algemeen verboden om geschenken aan te bieden bij het aanschaffen van goederen. Volgens de staatssecretaris zijn de oorspronkelijke doelstellingen van de wet achterhaald. Toetsing van de wet aan de criteria van het project Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit wijst uit dat de wet eerder een slagvaardig concurrerend optreden belemmert dan dat zij bescherming tegen concurrentievervalsing biedt', legt het blad uit.

De grootste problemen heeft Van Dok met het feit dat aanbieders van diensten wel vrijelijk cadeaus mogen verstrekken. Bovendien wordt de wet sinds jaar en dag omzeild. Bijvoorbeeld door het aanbod van fabrikanten om de benodigde actiezegels gratis op te sturen. Of door de actiegeschenken ook op te sturen als alleen nagetekende streepjescodes worden opgestuurd.

Als de wet vervalt, vervallen ook deze mogelijkheden zodat het voor het verkrijgen van fraaie draagtassen, opberghoezen of teruggave van 4,95 gulden weer gewoon nodig wordt om drie of meer keer een bepaald product te kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden