Nat weekeinde in VS heeft te maken met verkeer doordeweek

Nat weer in het weekeinde zou weleens veroorzaakt kunnen worden door het vele autorijden in de dagen ervoor. In het wetenschappelijk tijdschrift Nature van deze week leggen onderzoekers een verband tussen vervuiling door auto's en het weer....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Zo ontdekten R. Cerveny en R. Balling van de Arizona State University dat aan de Amerikaanse oostkust een wekelijkse cyclus in het weer bestaat die verband houdt met de oplopende hoeveelheid aërosols, fijn stof, dat vooral door het verkeer wordt gevormd.

In de stedelijke gebieden aan de oostkust rijdt veel forensenverkeer. Dit begint maandag met een bepaalde uitstoot van stikstof- en zwaveldioxiden die aërosols vormen in de onderste luchtlaag van dertien kilometer. Naarmate de week vordert, stapelt zich de uitstoot uit het verkeer op. De hoeveelheid aërosols neemt toe en dit leidt tot een wekelijkse cyclus van condensatiekernen, en regen.

De neerslagcyclus lijkt te kloppen met de wekelijkse cyclus van aërosols, die na zes dagen in de onderste luchtlaag regen veroorzaken. Op zaterdag valt er gemiddeld 658 millimeter regen per jaar, 22 procent meer dan op maandag als er gemiddeld 538 millimeter valt.

Het gaat slechts om statistisch bewijs, schrijven de onderzoekers. Of er daadwerkelijk verband ligt tussen neerslag en de aërosols uit het verkeer, moet nader onderzocht worden.

In Amerika is veel discussie over het zogeheten zaterdag/zondageffect, hoge verontreiniging aan het eind van de week, die velen toeschrijven aan het autorijden. In de VS en Canada wordt doordeweeks meer gereden dan in het weekeinde.

In Nederland ligt het anders, doordat de heersende westenwind doorgaans schonere oceaanlucht aanvoert, zegt R. van Dorland, wetenschappelijk medewerker van het KNMI. Althans, schoner dan de lucht aan de Amerikaanse oostkust, die onder invloed staat van de vervuiling die ten westen daarvan wordt veroorzaakt. De verblijftijd van aërosols in de atmosfeer bedraagt ongeveer zes dagen en dat is te kort om de Amerikaanse vervuilingspluim naar Europa te transporteren.

Misschien is er ook in Nederland een weekcyclus met hoge neerslag, maar dat kan best een andere dag in de week zijn. Het is mogelijk dat de verontreinigingen in West-Europa tot regen leiden in Oost-Europa, aldus Van Dorland.

Hij vindt de hypothese van de Amerikaanse onderzoekers opmerkelijk. In het klimaat kennen we geen weekcycli, dus ligt het voor de hand om de nu ontdekte regencyclus toe te schrijven aan invloeden van mensen.

Een sterk punt is dat de neerslag op eilanden in de Atlantische Oceaan precies drie dagen later plaatsvindt dan aan de oostkust. Dat correspondeert met de tijd die de aërosols nodig hebben om er met de snelheid van de westenwind te komen. Daar ligt de maximumneerslag dan ook op dinsdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden