Nasleep boekhoudschandaal Ahold

Met de maandag bekendgemaakte schikking van 1,1 miljard dollar, waarmee Ahold beleggers genoegdoening wil bieden, rondt het supermarktconcern een hoofdstuk in de grootste boekhoudaffaire uit de Nederlandse geschiedenis af....

Met de tegemoetkoming zijn de ‘laatste materiële civiele rechtszaken met aanzienlijke financiële risico's’ tot een einde gebracht, aldus Ahold.

De strafzaak tegen de verantwoordelijke bestuurders komt in maart voor de rechter. Dat is ruim twee jaar nadat de boekhoudfraude aan het licht kwam.

24 februari 2003: Ahold schokt de financiële wereld met een omvangrijk boekhoudschandaal. Door gerommel bij het Amerikaanse dochterbedrijf US Foodservice moet de winst worden herzien. Ahold blijkt ook geheime afspraken over de zeggenschap van verschillende dochterbedrijven in het buitenland te hebben gemaakt, waardoor de omzet jarenlang te hoog werd voorgesteld. Topman Cees van der Hoeven en bestuurder Michiel Meurs treden af. De beurskoers stort in met 63 procent.

26 februari: De Amerikaanse beurswaakhond SEC begint een onderzoek.

27 februari: De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) doet aangifte bij justitie tegen Ahold-topman Van der Hoeven wegens heling of medeplichtigheid aan verduistering.

19 maart: Een arbitragecommissie gaat de vertrekregeling van Van der Hoeven en Meurs vaststellen.

2 mei: Ahold benoemt de Zweed Anders Moberg, afkomstig van Ikea, tot nieuwe topman. Al snel ontstaat grote commotie over Mobergs beloningspakket. Zo verdient de nieuwe topman uiteindelijk over 2003 ruim 3 miljoen euro.

8 mei: De fraude bij US Foodservice blijkt met 880 miljoen dollar groter dan de eerder gedachte 500 miljoen dollar.

7 juli: Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar Ahold.

4 september: Aandeelhouders komen in opstand tegen het riante beloningspakket van topman Moberg. Deze offert twee weken later een deel van zijn beloning op.

24 september: Ahold-icoon Albert Heijn hekelt oud-topman Van der Hoeven. Hij typeert hem als ‘een haan met stront aan zijn poten’.

2004:

13 januari: Ahold roept de beleggersvereniging VEB op de twee rechtszaken tegen het supermarktconcern in te trekken. De VEB wil herziening van de jaarrekeningen van 1998 tot en met 2002. De VEB houdt voet bij stuk en krijgt twee maanden later bijval van grote beleggers zoals de pensioenfondsen ABP en PGGM.

8 maart: SOBI daagt Ahold-accountant Deloitte voor de tuchtraad. De stichting vindt dat de accountant ten onrechte de jaarrekeningen 1996 tot en met 2001 van Ahold heeft goedgekeurd.

28 mei: Euronext stelt dat Ahold de fraude in februari 2003 eerder openbaar had moeten maken. De constatering levert Ahold een ernstige schriftelijke waarschuwing op.

16 juli: Ahold legt een ruzie bij met zijn Amerikaanse verzekeraar AIG. Het bedrijf wilde af van de aansprakelijkheidsverzekering voor Ahold-topbestuurders, waarbij de verzekeraar maximaal 100 miljoen dollar zou moeten vergoeden.

13 oktober: Ahold treft een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Ahold hoeft geen bedrag te betalen, omdat het volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek. Ook oud-topman Van der Hoeven en zijn financieel bestuurder Meurs treffen een schikking met de SEC. Beiden bekennen geen schuld, maar ontkennen doen ze het ook niet. Ze hoeven geen boete te betalen.

2005:

6 januari: De Ondernemingskamer wil via een zogeheten beperkte enquête zicht krijgen op de gang van zaken bij Ahold in de periode 1998 tot eind 2003.

11 juni: Ahold-coryfee Albert Heijn pleit voor een ‘behoorlijke’ straf voor oud-topman Van der Hoeven. De fraude kun je volgens hem ‘niet afdoen met een weekje parken harken’.

28 november: Ahold treft een schikking voor de rechtszaken die tegen het supermarktconcern zijn aangespannen na het boekhoudschandaal in 2003. Ahold betaalt gedupeerde beleggers 1,1 miljard dollar (945 miljoen euro) terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden