Nasdaq blijft achter na winstalarm

NEW YORK (ANP) - Op Wall Street bleef de technologiegraadmeter Nasdaq achter bij andere indices wegens een winstalarm van een leverancier aan de chipindustrie. De winsten van andere graadmeters bleven beperkt door de hoge olieprijs.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde 0,4 procent, ofwel 48,39 punten, in de plus op 12.348,75 punten. De breed samengestelde S&P 500-index won 0,4 procent tot 1422,53 punten. De schermenbeurs Nasdaq bleef onveranderd op 2417,88 punten.

ATMI, een leverancier van verpakkingen voor chips, liet weten problemen te hebben in het productieproces. Hierom schrapte het bedrijf de winstverwachting voor het eerste kwartaal. Ook de branchegenoot RF Microdevices liet een winstdoelstelling los. ATMI daalde bijna 7 procent, RF Microdevices verloor bijna 11 procent.

Olieprijs fikse domper

Beleggers kregen een flinke stroom gegevens te interpreteren. De markt putte moed uit enkele macro-economische data. Hieruit bleek dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar harder is gestegen dan verwacht. Uit een ander cijfer bleek dat in het recente verleden minder Amerikanen een uitkering hebben aangevraagd.

Het leidde niet tot uitbundig koopgedrag. Een fikse domper bleek de olieprijs, die donderdag wederom fors opliep. Een vat ruwe olie werd ruim 3 procent, ofwel 2 dollar, duurder tot ruim 66 dollar per vat. De oplopende spanningen tussen Iran en Groot-Brittannië over de gevangengenomen Britse soldaten was hiervoor de aanleiding.

'Duurzame stijging onmogelijk'

,,Door de opmars van de olieprijs is het voor de aandelenmarkten onmogelijk om een duurzame stijging in te zetten. Ze kunnen alleen korstondig omhoog om daarmee een daling van de vorige dag teniet te doen'', zei een Amerikaanse handelaar.

US Steel ging er 3,7 procent op vooruit, nadat het staalbedrijf had aangekondigd branchegenoot Lone Star in te lijven. Daarvoor legt US Steel 2,1 miljard dollar op tafel. De Amerikaanse bank Citigroup steeg bijna 1 procent. Het concern liet weten het aantal vestigingen in China te willen verdubbelen.

De euro noteerde bij het slot op 1,3335 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel was dat 1,3330 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden