NAM: 'Zonder extra steun import gas enige optie'
Minister Henk Kamp (EZ) wil dat er meer gas uit de Noordzee wordt gewonnen. Nederland wordt zo minder afhankelijk van import, maar de exploitatie van kleine gasvelden is duur. Volgens Ante Frens van de NAM zijn fiscale voordelen nodig.
Ante Frens is adjunct-directeur van de NAM en voormalig offshoredirecteur voor de zuidelijke Noordzee van het bedrijf dat in handen is van Shell en ExxonMobil. Hij steunt de oproep van Minister Kamp van Economische Zaken om de komende jaren meer gas uit de Noordzee te halen. Maar dan moeten de fiscale voordelen wel omhoog.
Hoeveel is de NAM kwijt aan exploitatie?
'Elk nieuw veld dat we nu in exploitatie nemen, is duurder dan het vorige. We zijn immers begonnen op de plekken die het meest rendabel zijn. Wat nog niet wordt geëxploiteerd zit met de huidige fiscale regeling op de grens van financiële haalbaarheid. Om ze rendabel te maken is meer nodig.
Kunnen we meer gas uit de Noordzee halen?
Al sinds de jaren zeventig probeert de overheid gaswinning uit de Noordzee te stimuleren. Lees hier in zes vragen en antwoorden wat dit de Nederlandse economie oplevert.
Volgens de Britse brancheorganisatie Oil and Gas UK is olie- en gaswinning op de Noordzee sowieso niet rendabel bij de huidige olieprijs van 50 dollar. Het zou minstens 60 moeten zijn.
Die 60 dollar slaat waarschijnlijk op oliewinning in de noordelijke Noordzee. Dat is in relatief diep water met vaak ruig weer en golven van 12 meter hoog. In de zuidelijke Noordzee is het een ander verhaal. Maar ook daar hebben we, met onze aandeelhouders Shell en ExxonMobil, de afgelopen jaren nieuwe projecten afgewezen omdat ze te duur zijn.
Dus: méér belastingvoordeel?
'Onze voorkeur gaat uit naar een meer algemene belastingmaatregel, zoals die ook geldt in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zijn de belastingtarieven over de hele linie verlaagd om de exploitatie op de Noordzee rendabel te houden. In de bestaande regeling, die binnenkort afloopt, moeten we aan allerlei criteria voldoen, zoals hoeveel gas er op het veld te vinden is, hoe snel het eruit stroomt en op welke afstand het ligt van de bestaande gasinfrastructuur. Dat is ingewikkelder.
De Noordzee geldt als het duurste wingebied ter wereld; zelfs duurder dan diepzee-olie- en -gaswinning voor de kust van Mexico.
'Ook dat betreft waarschijnlijk de olie- winning in de noordelijke Noordzee; niet de gaswinning in het zuidelijk deel, hoewel de arbeidskosten er inderdaad niet erg laag zijn. Het dwingt ons te innoveren om de kosten te verlagen. Wij hebben, net als het Duitse Winters-hall, nu ook heel simpele onbemande platforms die op één paal staan. Ze krijgen hun stroom uit windmolens en zonnepanelen. De exploitatie is veel goedkoper, maar ze kunnen alleen functioneren als er in de buurt een groot platform staat waarmee ze aansluiting krijgen op de infrastructuur van pijpleidingen.
Windmolens worden bekritiseerd omdat ze subsidie nodig hebben. De fiscale voordelen die u vraagt zijn toch ook subsidie?
'Zo zou ik het niet noemen. De kleine gasvelden op de Noordzee horen bij de natuurlijke bodemschatten van Nederland. Wanneer het ons vanwege belastingmaatregelen méér kost om ze te exploiteren dan ze opbrengen, kan de overheid de belasting verlagen terwijl we er als Nederlandse samenleving nog steeds op verdienen. Het alternatief is dat het gas niet wordt gewonnen, maar moet worden geïmporteerd.'