nieuwsNAM

NAM schrapt een kwart van de banen na dichtdraaien gaskraan

De Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM, ooit de trotse uitbater van het grote Groninger gasveld, schrapt honderden banen. Van de tweeduizend werknemers die nu in dienst zijn, raken 550 hun baan kwijt.

Gerard Reijn
Een van de grote boorputten van de NAM bij het Groningse Ten Post wordt gesloopt.  Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Een van de grote boorputten van de NAM bij het Groningse Ten Post wordt gesloopt.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Van het vaste personeel vertrekken de komende maanden 250 mensen, eenvijfde van het personeel. Van de tijdelijke arbeidskrachten, zoals uitzendkrachten, mensen bij de catering en de beveiliging, moeten er nog eens 300 weg, de helft van het totaal.

De betrokkenen wisten al voor de zomer wat hun boven het hoofd hing. Voor het vaste personeel gold een vrijwillig-vertrekregeling. Maar met deze reorganisatie is de NAM er nog lang niet. Volgend jaar, zegt een woordvoerder, volgt er opnieuw een ronde maatregelen. Om hoeveel arbeidsplaatsen het dan gaat, wil de NAM nog niet zeggen, ook al is nagenoeg zeker hoe het bedrijf er in 2021 voorstaat.

De reorganisatie heeft vooral te maken met het nagenoeg sluiten van het Groninger gasveld. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft bekendgemaakt dat dat veld eind 2022 dicht gaat. De kraan wordt nadien alleen nog opengedraaid als een strenge winter de vraag naar gas sterk opjaagt. In 2012 kwam er nog 53 miljard kuub gas uit het Groningenveld, in de twaalf maanden tot 1 oktober was dat nog 8,6 miljard kuub.

De naderende sluiting van het veld betekent niet dat de NAM, waarvan Shell en ExxonMobil elk de helft van de aandelen heeft, ophoudt te bestaan. Het bedrijf wil gas blijven winnen in de ‘kleine velden’, zowel in Groningen als op zee. Maar ook dat wordt niet makkelijk gemaakt. De prijs van aardgas is totaal ingestort. Vorig jaar leverde een kuub gas nog 18 cent op, voor de zomer was die (onder meer als gevolg van corona) gedaald tot 4 cent. En nu schommelt hij rond de 8 cent: nog altijd een prijs waarbij de NAM verlies zal lijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden