NAM ontdekt grootste gasveld sinds 1995

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld ontdekt, het grootste op land sinds 1995. Het is gevonden in het noordoosten van Friesland. Er zit naar schatting ruim 4 miljard kubieke meter gas in, aldus de NAM vandaag.

Aardgas-overslag-, aflevering- en metingstation in het Groningse Tjuchem waar het gas van NAM overgaat naar Gasunie dat het later weer aan de energiebedrijven levert. © ANP Beeld
Aardgas-overslag-, aflevering- en metingstation in het Groningse Tjuchem waar het gas van NAM overgaat naar Gasunie dat het later weer aan de energiebedrijven levert. © ANP

De put, met een diepte van ruim 3900 meter, werd geboord tussen augustus en oktober 2011. De NAM denkt voor de zomer te beginnen met de productie. 4 miljard kubieke meter staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

De put werd tussen augustus en oktober gevonden. Komende zomer zal begonnen worden met het gas uit de grond te halen.

De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren Synergy vanaf een nieuwe locatie bij het dorp Ee. Het ontdekte veld, Metslawier-zuid genoemd, ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar de NAM al uit produceert. De NAM verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit Metslawier-zuid.

'Deze vondst overtreft onze verwachtingen', zegt NAM-directeur Bart van de Leemput. 'In combinatie met nieuwe technieken en andere innovaties helpt dit ons om nog meer gas uit bestaande velden te halen en om nieuwe kleine gasvelden te vinden en in productie te nemen.' De NAM kan niet zeggen wat de waarde van het veld is.

Dat het gasveld groter is dan de NAM aanvankelijk had verwacht komt doordat de gasbel veel dikker is dan werd aangenomen en het gesteente een grotere doorlaatbaarheid heeft. 'Daardoor kan er uit een veel groter gebied gas naar de bootput stromen', aldus een woordvoerder. Ook de boortechnieken zijn beter geworden. 'We kunnen tegenwoordig in een straal van 8 kilometer een colablikje aanprikken.'

Overigens is het nieuwe gasveld bepaald geen nieuwe 'bel van Slochteren'. In dat grote gasveld, ontdekt in 1959, zit naar schatting 2.700 tot 2.800 miljard kubieke meter. Baten van dat gasveld gaan naar het aardgasfonds waar onder andere infratstructurele projecten en sinds 2005 investeringen in de kenniseconomie van worden betaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden