NAM loost 400 werknemers na verminderde gaswinning Groningen

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verdwijnen vierhonderd banen. Dat is aanzienlijk meer dan de 190 arbeidsplaatsen waar vorig jaar rekening mee werd gehouden.

(Archieffoto) Herstelwerkzaamheden aan huizen die beschadigd zijn door de gaswinning in Groningen. Beeld anp

Bij NAM werkten tot voor kort 2200 mensen. Het bedrijf wordt tot bezuinigingen gedwongen door de verminderde gaswinning in Groningen en de structureel lage gasprijs. In 2013 werd nog 53 miljard kubieke meter gas gewonnen in Groningen. De komende vijf jaren is dat maximaal 24 miljard kuub. Ook de kosten voor aardbevingsschadeherstel en het versterken van huizen spelen een rol.

'We maken een pas op de plaats', zei NAM-directeur Gerald Schotman vanmorgen in Loppersum. In grote nieuwe winningsprojecten zal voorlopig niet geïnvesteerd worden. Ook wil het bedrijf 'efficiëntieslagen' maken.

Door een vrijwillige vertrekregeling zijn gedwongen ontslagen niet aan de orde. De grootste klap valt bij toeleveranciers en contractors, waar in de olie- en gasindustrie traditioneel een groot beroep op wordt gedaan. Vorig jaar was de schatting dat indirect tweeduizend banen op het spel stonden. Dat zijn er nu waarschijnlijk meer.

Energietransitie

Ondertussen denkt NAM voorzichtig na over de rol die het bedrijf kan spelen in de energietransitie. Gedacht wordt aan het omzetten van elektriciteit in vloeibaar gas, het benutten van kennis en kunde over het slaan van boorputten voor aardwarmte en het inrichten van boorlocaties als zonneweides.

'We hebben veel kennis en kunde in huis waar we in samenwerking met anderen nieuwe toepassingen voor kunnen vinden', aldus Schotman. 'We voelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar de transitie naar duurzame energie gaat niet om het knuffelen van bomen, maar om het omhelzen van nieuwe verdienmodellen. Uiteindelijk willen we geld verdienen.'

Schotman acht het 'absoluut denkbaar' dat er leven is voor NAM als straks het gas op is. Maar van 'NAM 2.0' wil hij nog niet spreken. 'Als in 2023 16 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt, zal de overige 84 procent uit andere energiebronnen gehaald moeten worden. Gas zal de komende decennia een belangrijke rol blijven spelen.'

Gerald Schotman. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.