'Nalatenschap van directeur Palmer is ontmanteling van Digital'; Compaq breidt assortiment via Digital verder uit

De voormalige 'pc-klonenfabrikant' Compaq wordt het tweede computerbedrijf ter wereld door de overname van Digital. Gisteren werd bekend dat Compaq 9,6 miljard dollar (ruim 19 miljard gulden) op tafel legt voor zijn Amerikaanse branchegenoot....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vorig jaar was de omzet van Compaq gestegen tot 24,6 miljard dollar, terwijl die van Digital 13,1 miljard bedroeg. Met een omzet van bijna 40 miljard dollar hoeft Compaq alleen nog IBM boven zich te dulden, en lost het bedrijf zijn belofte in om vóór het jaar 2000 tot de top-drie van de wereld te behoren.

De opkomst van Compaq houdt gelijke tred met de populariteit van de personal computer, terwijl Digital afhankelijk is van veel grotere computers die in verhouding aan belang hebben ingeboet.

Toen Digital zag dat de computerwereld verschoof naar kleinere, maar steeds krachtigere pc's die aan elkaar worden verbonden met netwerken, slaagde het bedrijf er niet in om daarvan te profiteren . De omzet daalde, het bedrijf verloor miljarden dollars en ontsloeg de helft van zijn personeel. De aandelen waren gisteren nog maar een kwart waard van het hoogtepunt van 197 3/4 dollar dat stamt uit 1987.

Door de overname, de grootste in de geschiedenis van de computerindustrie, wordt Compaq een computerbedrijf met een breed palet aan producten. De onderneming uit Houston had zes maanden geleden al voor drie miljard dollar Tandem overgenomen, de producent van grote en stabiele computers die worden gebruikt door banken en telefoonbedrijven. Met Digital breidt Compaq zijn portefeuille verder uit, opnieuw met grote computers en met een dienstentak die bedrijven adviseert en automatiseringsprojecten uitvoert.

Daarmee vervult Compaq zijn grote wens om als voormalige 'pc-boer' serieus te worden genomen door het bedrijfsleven. 'We kleuren nu het gehele spectrum van bedrijfsautomatisering', zei Compaq-voorzitter Eckhard Pfeiffer tijdens een persconferentie in New York die door duizenden journalisten telefonisch werd gevolgd.

Compaq begon zijn jacht op de zakelijke klant door op eigen houtje computer-servers te maken, waarmee kleine groepjes pc's worden gebundeld. Toen bleek dat het bedrijf een imagoprobleem had omdat bedrijven in tegenstelling tot consumenten die de laagste prijs willen, veel service en zekerheid verwachten van hun computerleveranciers. Als producent van IBM-klonen heeft Compaq die reputatie en het service- en verkoopapparaat gedeeltelijk gekocht door de overnames van Tandem en Digital.

Compaq betaalt Digital-aandeelhouders voor de helft in contanten en de andere helft in nieuw uit te geven aandelen. Een aandeel Digital levert derhalve 30 dollar op plus 0,945 Compaq-aandeel. De 60 dollar die Compaq biedt is 32 procent meer dan de beurskoers van Digital voorafgaande aan het bod.

Compaq en Digital praatten al een jaar met elkaar, maar de onderhandelingen kwamen twee weken geleden in een stroomversnelling toen Pfeiffer terugkeek op een 'perfecte' integratie van Tandem, die overigens grotendeels werd uitgevoerd door de inmiddels opgestapte Tandem-directeur Roel Pieper.

In slechts veertien dagen werden de voorzitters van beide bedrijven het eens, na een boekenonderzoek bij Digital dat sinds vorig jaar uit het dal krabbelt. Voor Digital was de beslissing niet moeilijk. 'Samen zijn we veel sterker dan ieder apart', aldus directeur Bob Palmer.

Hij levert een schim over van de onderneming van tien jaar geleden. Vorig jaar nog werd de divisie netwerk-technologie verkocht aan Cabletron en werd de geavanceerde Alph-microchipproductie overgedaan aan Intel. Het leidde tot de verzuchting van een analist: 'Palmers nalatenschap bestaat uit de ontmanteling van Digital.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden