NieuwsNafta-deal

Nafta-crisis raakt ook Nederlandse bedrijven

Sluit Canada zich aan bij Amerika en Mexico met een nieuw handelsverdrag? De tijd begint te dringen, zien ook Nederlandse bedrijven met belangen in die landen.

Trump belt met de Mexicaanse president Peña Nieto.Beeld Reuters

‘Een mobiel wordt na 1 jaar al ouderwets, waarom zou het dan een probleem zijn om een handelsovereenkomst na 25 jaar op de schop te nemen?’ De Nederlander Oscar Woltman, manager van paprikabedrijf Freshmex in het Mexicaanse Querétaro, een dochter van het Aalsmeerse handelsbedrijf Levarht, praat nog laconiek over de onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Toch is de uitkomst belangrijk voor hem, aangezien het bedrijf veel handel drijft met Canada.

Woltman schopte het in Mexico tot voorzitter van de nationale tuindersorganisatie AMHPAC en zag hoe de Amerikaanse president Trump het 25 jaar oude Nafta-verdrag openbrak. Vervolgens sloot Trump in augustus een aparte handelsovereenkomst met de Mexicaanse president Peña Nieto. Het is de vraag of die overeenkomst het opstapje zal zijn voor een nieuwe Nafta-deal die ook door Canada wordt ondertekend. 

Neder-Mexicanen

Vrijdag stelde economisch adviseur Kevin Hassett van het Witte Huis dat het er steeds meer op lijkt dat over de nieuwe Nafta-deal alleen nog maar met Mexico zal worden gesproken. Hij was verbaasd dat Canada niet instemt met de door de VS en Mexico opgestelde voorstellen voor een nieuw verdrag, waarvan de tekst uiterlijk 1 oktober klaar moet zijn. 

De gevolgen van een mogelijk stranden van de onderhandelingen zijn moeilijk in te schatten, zegt Marcel Timmer, hoogleraar economische groei en ontwikkeling aan de universiteit van Groningen. ‘Veel productieactiviteiten zijn verweven met elkaar. Nederland exporteert iets naar de Verenigde Staten, dat wordt verwerkt in producten en vervolgens opgestuurd naar Canada. Er zijn hele productienetwerken, dus het is lastig om te beoordelen wat de gevolgen zullen zijn wanneer er een tarief wordt geheven op producten uit een bepaald land. Als wij staal exporteren naar Amerika, weten wij niet wat Amerika met dat staal doet. Het is behoorlijk industriespecifiek. Nu is het vooral afwachten hoe de handelsovereenkomst eruit komt te zien.’

Hans van Dooremalen, directeur van ITB Group, een bedrijf dat kunststof- en metaalproducten produceert in onder andere Mexico, is het met Timmer eens. ‘Er is weinig informatie over de onderhandelingen tussen Mexico en de VS bekend en daardoor weten we niet goed hoe we erop moeten inspelen. Die afwachtende houding remt de economie. Ik hoop daarom dat er snel een deal komt met Canada, in wat voor vorm dan ook. Gelukkig hebben Mexico en de Verenigde Staten elkaar gevonden.’

ITB Group is goed voor een omzet van circa 13 miljoen euro in Mexico. Het bedrijf, gevestigd in Boxtel, Keldonk, Kladno (Tsjechië) en Querétaro (Mexico), produceert in Mexico vooral voor de automarkt. Het maakt elektrische onderdelen, zoals raam- en stoelverstellingssystemen, versnellingsbaksystemen en airco’s. In ongeveer 35 procent van de in Amerika verkochte auto’s zitten onderdelen van het Nederlandse bedrijf. Circa 90 procent van de in Mexico geproduceerde onderdelen komt uiteindelijk in auto’s terecht voor de Amerikaanse en Mexicaanse markt.

Baat bij handelsverdrag

Hoogleraar Timmer denkt dat de partijen elkaar wel zullen vinden. ‘Canada heeft baat bij een handelsverdrag met Amerika, al was het maar op basis van geografie.’ Tot nog toe houdt Canada vast aan eisen waarover volgens hen niet te tornen valt. Zo wil het land bescherming van de culturele sector en behoud van onafhankelijke arbitragepanels die handelsgeschillen kunnen beslechten. Trump wil daarvan af en heeft laten weten geen concessies te zullen doen.

‘Het belangrijkste voor Trump is dat hij aan zijn volk kan laten zien dat hij succes boekt’, zegt Timmer. ‘Bijvoorbeeld met een prijsverlaging van zuivelproducten. Dat is het voordeel dat Trump heeft: elk land waarmee hij individueel onderhandelt, heeft een zwakkere onderhandelingspositie dan hij, China wellicht uitgezonderd. Vandaar ook dat hij internationale handelsverdragen op de schop wil nemen om dat voordeel uit te buiten.’

Tuinder Woltman maakte de onderhandelingen tussen de VS en Mexico als AMHPAC-voorzitter van zeer dichtbij mee. ‘Het gezonde verstand van de Mexicaanse overheid heeft gewonnen. Persoonlijk denk ik dat de nieuwe handelsovereenkomst met de drie landen binnenkort een feit zal zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden