Nader onderzoek Van der Moolen

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft het onderzoek naar mogelijk illegale handelspraktijken van handelshuis Van der Moolen in New York uitgebreid....

ANP

Bestuursvoorzitter Fred Böttcher van Van der Moolen wilde dinsdag geen commentaar geven zolang het onderzoek van de Securities and Exchange Commission (SEC) nog loopt.

Het onderzoek richt zich naar wat in de markt bekend staat als 'trading ahead', aldus de website van The Wall Street Journal. Daarbij worden eerst de orders van het handelshuis of de handelaar ingelegd waarbij orders van anderen links blijven liggen. .

In april maakte het bestuur van de grootste effectenbeurs ter wereld bekend dat het een onderzoek had gestart naar alle zogenoemde specialists. Die zorgen onder meer voor een ordelijk verloop van de handel. Een aantal van hen zou zich schuldig hebben gemaakt aan wat op de vloer 'front running' heet. Dat is het voor eigen rekening uitvoeren van koop- of verkooporders om daarmee te profiteren van het effect van een daarna uit te voeren (grote) transactie in opdracht van een klant .

Van de Moolen is een vooraanstaande speler op de beurs in New York. Het handelshuis wikkelt ongeveer 15 procent van de omzet in gewone aandelen af. Van der Moolen haalt ruim 80 procent van zijn omzet uit Amerika.

Het aandeel Van der Moolen verloor dinsdag op de beurs van Amsterdam bijna 7 procent. Beleggers zijn bang dat twijfels over de integriteit van de handelshuizen ertoe kan leiden dat het veilingsysteem op de beurs van New York verdwijnt. Daarmee zou een belangrijke inkomstenbron van Van der Moolen opdrogen. Volgens analist Albert Ploegh van Effectenbank Stroeve is die angst echter overdreven. 'Het huidige veilingmodel moet wel verder worden geautomatiseerd om concurrerend te blijven, maar in de kern verwachten wij geen significante veranderingen', schreef hij in een notitie .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden