Na zestien jaar weer Nederlands rundvlees naar VS

Na zestien jaar wachten krijgen Nederlandse producenten van rund- en kalfsvlees weer toegang tot de Amerikaanse markt. Na Ierland en Litouwen is Nederland land het derde EU-land dat weer vlees van runderen mag exporteren naar de Verenigde Staten. De exportwaarde bedraagt 80 miljoen euro per jaar.

John Wanders
null Beeld
Beeld

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (CVO) hebben dit vrijdag bekendgemaakt. Na de BSE-crisis, de uitbraak van gekkekoeienziekte medio jaren negentig, deden de VS al het rundvlees uit Europa in de ban. Op haar beurt blokkeerde de EU Amerikaans 'hormoonvlees'. Nadat enkele jaren geleden voor beide belemmeringen een oplossing was gevonden, konden de onderhandelingen over heropening van de Amerikaanse markt voor rund- en kalfsvlees beginnen.

Dat Nederland nu markttoegang krijgt, is volgens EZ-woordvoerder Caspar Itz vooral te danken aan het grondige systeem van keuring en toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'De NVWA ziet erop toe dat vleesproducenten die naar de VS willen exporteren, voldoen aan de Amerikaanse eisen.'

'We vieren dit als een doorbraak', zegt CVO-woordvoerder Dé van de Riet. Amerika is een markt met enorme potentie. 'Het is vooral interessant voor onze producenten van kalfsvlees. Van ons kalfsvlees gaat 90 procent de grens over. Anders dan Zuid-Europeanen zijn Nederlanders niet echt vertrouwd met kalfsvlees. En dat geldt ook voor de Amerikanen. Je zult die markt echt moeten ontwikkelen.'

Nederland wil zich vooral richten op de export van 'het goeie stukje vlees', zegt EZ-woordvoerder Itz. 'Vlees dat is bedoeld voor exclusieve Amerikaanse restaurants met een Europese keuken.' Wanneer de eerste container met Nederlands rund- of kalfsvlees op transport gaat naar de VS, is onbekend. Van de Riet verwacht dat dit jaar.

Eind 2015 lukte het Nederland als enige EU-land om markttoegang tot de VS te verwerven voor eierproducten. Die worden in de VS onder meer gebruikt in milkshakes, muffins, sportdrankjes en verstevigingsmiddel voor hamburgers. Ook die doorbraak kwam tot stand na langdurige onderhandelingen. 'De uitbraak van vogelgriep in de VS vorig jaar heeft dat onderhandelingsproces versneld', aldus Itz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden