Na water en elektriciteit wil het kabinet ook internet gaan beschermen tegen ongewenste overnames

Voorstel: verbod als 'nationale veiligheid' in gevaar kan komen

Overnames van telecom- en internetbedrijven en datacenters moeten in de toekomst vooraf gemeld worden bij het ministerie van Economische Zaken. Die moet de overname tegen kunnen houden of terug kunnen draaien ‘als de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen’.

Het datacenter van Equinix in Amsterdam. Beeld Marcel Wogram

Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken donderdag naar de Raad van State stuurt voor advies. Het kabinet wil telecom, internet en datacenters aanwijzen als ‘vitale sector’, die beschermd moet kunnen worden tegen ongewenste buitenlandse overnames. ‘Het kabinet wil verhinderen dat onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven aan onze nationale veiligheid komen’, schrijft Keijzer. ‘Daarom bescherm ik deze vitale sector en voer een meldplicht in.’ Mocht een overname worden voltrokken en niet van tevoren worden gemeld, dan krijgt de overheid de bevoegdheid deze terug te draaien.

Water en elektriciteit zijn al vitale sectoren die niet zomaar in buitenlandse handen kunnen vallen, om ongewenste inmenging te voorkomen en de leveringszekerheid te garanderen. Dat gaat, als het aan het kabinet ligt, ook gelden voor telecom, internet en data. Na een melding heeft Economische Zaken acht weken de tijd om de overname te beoordelen. EZ verwacht de ‘Wet ongewenste zeggenschap telecommunicatie’ in de zomer naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

Wettelijke bedenktijd

Het kabinet wil ook nog een ‘wettelijke bedenktijd’ van 250 dagen invoeren waarmee Nederlandse multinationals onder ongewenste overnames uit kunnen komen. Dit naar aanleiding van de vijandige overnamepogingen bij Unilever en Akzonobel een jaar geleden. De invoering van die bedenktijd laat langer op zich wachten. Het kabinet wil eerst advies of het plan Europees gezien juridisch wel haalbaar is.                    

Zo werkt een vijandige overname

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.