Na tien jaar investeert Shell plots weer in windenergie

Olie- en gasbedrijf Shell lijkt opnieuw te willen investeren in grootschalige windparken. Het bedrijf, dat al tien jaar geen belangrijke investeringen in zonne- en windenergie meer heeft gedaan, is vrijwel zeker een van de biedende partijen voor de te bouwen nieuwe windparken Borssele 1 en 2 op de Noordzee, bij de Zeeuwse kust.

Jeroen Trommelen
null Beeld anp
Beeld anp

Dat bevestigen bronnen rond het bedrijf na berichtgeving dinsdag in het Financieele Dagblad. In de aanbesteding is Shell naar verluidt partner van energiebedrijf Eneco, dat ervaring heeft met windparken en sinds 2015 ondermeer het complex Luchterduinen exploiteert, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee.

Shell wil niet op het bericht reageren en Eneco wil de samenwerking met Shell niet bevestigen. Maar het energiebedrijf erkent dat het belangstelling heeft in de aanbesteding van windpark Borssele, die miljarden euro's zal vergen. 'Als we meedoen, zal dat als onderdeel van een consortium zijn', zegt Eneco-woordvoerder Arie Spruit.

Een omslag

De hernieuwde interesse in windenergie markeert een omslag bij het grootste Nederlandse olie- en gasbedrijf. Algemeen directeur Ben van Beurden van Shell liet de afgelopen twee jaar herhaaldelijk weten weinig heil te zien in het ontwikkelen van nieuwe wind- of zonneparken, waar het bedrijf tien jaar geleden juist afstand van had gedaan. Uit die periode stamt onder meer de deelname van Shell, samen met Nuon, in Windpark Egmond aan Zee dat in 2007 werd geopend. 'Ik ben er niet op tegen, maar veel van die activiteiten passen gewoon niet bij waar we goed in zijn', zei Van Beurden in 2014 tegen de Volkskrant. Op het gebied van duurzaamheid diende Shell zich volgens hem te concentreren op een omslag naar meer gas- in plaats van oliewinning; de opslag van CO2 onder de grond en investeringen in biobrandstof zoals in Brazilië.

De nieuwe koers lijkt mede afgedwongen door grote aandeelhouders zoals pensioenfondsen als ABP en PGGM, die willen dat Shell zich duurzamer gaat gedragen. De activistische aandeelhoudersvereniging Follow This heeft de verduurzaming van Shell zelfs tot haar enig actiepunt gemaakt.

null Beeld
Beeld

Naar energie met een lager CO2-gehalte

Eerder deze maand ontdekte Follow This een omineuze regel in het jaarverslag van Shell, waarin de intentie van nieuwe investeringen in zonne- en windenergie al wordt gemeld. Dat gebeurt volgens het bedrijf 'in het kader van de langetermijnvraag naar energie met een lager CO2-gehalte.'

Dat Shell en Eneco belangstelling hebben, is geen garantie voor deelname aan het project. De belangstelling van internationale bedrijven voor de veiling van de nieuwe windparken is groot en het project wordt gegund aan de partij die het minst beroep doet op subsidie. Ook producent General Electric en de energiebedrijven Engie (GFD Suez), E.ON en Dong Eergy worden genoemd als belangstellenden, net als de Zweedse staatsenergiebedrijven Stattkraft en Vattenfall.

Dat Shell zijn groenere koers niet wil bevestigen is logisch, zegt oprichter Mark van Baal van actiegroep Follow This. 'Dat moeten ze eerst vertellen aan de aandeelhouders, hopelijk op de algemene aandeelhoudersvergadering van 21 april.' Investeren in een windpark is een financieel gezonde belegging, zegt hij. 'Shell kan daarnaast laten zien hoe je efficiënt een groot windpark op de Noordzee bouwt, met zijn ervaring in de offshoretechnologie.'

Groen licht

De Eerste Kamer heeft gisteren groen licht gegeven voor het plan waarmee minister Henk Kamp (Economische Zaken) snel windmolenparken op zee wil realiseren. De eerste twee grote parken komen voor de kust van Zeeland.

Kamp wil vaart maken met de komst parken voor de kust omdat anders afspraken over duurzame energie uit het energieakkoord niet worden gehaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden