Na Thailand bedreigt Aziatische valutacrisis stabiliteit in Indonesië Ook Indonesië vraagt steun IMF

Indonesië heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om financiële steun gevraagd. Net als Thailand - dat in augustus een injectie van 17,2 miljard dollar (34 miljard gulden) kreeg - is Indonesië in een financiële crisis gekomen die de economische en sociale stabiliteit van het land bedreigt....

Reuter, KRF, AP, Bloomberg

JAKARTA

Binnenkort brengt een delegatie van het IMF en de Wereldbank een bezoek aan Indonesië. Dan zal worden onderzocht hoe de val van de roepia kan worden geremd. Dat zei minister van Financiën Ma'rie Muhammad na afloop van het kabinetsberaad met president Soeharto woensdag.

Topman Michel Camdessus van het IMF liet weten het verzoek van Indonesië welwillend te zullen bekijken. Hij zegde toe via een versnelde procedure mogelijk een programma voor economische hervormingen te zullen opstellen. De economie van het land is in wezen gezond, aldus Camdessus.

De val van de roepia - die door de valutaonrust elders in de regio van de zomer ook al klappen kreeg - is de afgelopen weken versneld. De afgelopen twee maanden is de munt ruim 30 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Volgens centrale-bankpresident Djiwandono is de roepia sinds januari dit jaar 53 procent in koers gedaald, vergeleken met een verlies van 41 procent voor de Thaise baht en 31 procent voor de Filipijnse peso.

Begin september aangekondigde bezuinigingen mochten kennelijk niet baten. De daling van de Indonesische munt is de scherpste onder de Aziatische munten en zorgt voor onrust op financiële markten. Beleggers vrezen dat bedrijfsleven en overheid niet meer aan hun verplichtingen in dollars kunnen voldoen. Het Indonesische bedrijfsleven gaat gebukt onder een schuld van 80 miljard dollar.

Volgens ingewijden zal de overheid het IMF en de Wereldbank proberen over te halen beleggers ervan te overtuigen het Indonesische bedrijfsleven meer tijd te geven om hun schulden af te betalen.

Als het bedrijfsleven geen uitstel krijgt om zijn buitenlandse schulden af te lossen zal de roepia verder afkalven, waarschuwen economen. Samen met een vertraging van de economische groei kan dit een reeks faillissementen tot gevolg hebben. Hierdoor zou een aantal banken over de kop kunnen gaan.

Ma'rie Muhammad liet weten dat Indonesië wil vasthouden aan zwevende wisselkoersen maar dat hij wil voorkomen dat de roepia verder afglijdt. 'Om de situatie te beschermen, onderzoekt de overheid steunfondsen voor de lange termijn van internationale instituten, waaronder het IMF', aldus de minister.

Alle ministeries hebben opdracht gekregen ervoor te waken dat de prijzen te sterk oplopen. Zij moeten daarom voorraden aanhouden van essentiële goederen.

Een econoom bij UBS in Singapore stelde dat de crisis van Indonesië minder groot is dan die van Thailand. Het steunpakket zal dan ook niet zo groot zijn als dat van Thailand.

Indonesië heeft altijd nog 20,5 miljard dollar aan buitenlandse reserves en toegang tot twee miljard dollar aan noodleningen.

De steun is bedoeld om de deviezenreserves op te krikken. Maar om hoeveel geld Indonesië verlegen zit, liet minister Mar'ie in het midden. Onder leiding van het IMF kwam voor Thailand in augustus een internationaal steunpakket tot stand. Voorwaarde was dat Thailand flink bezuinigde.

Door de hoop op hulp van buitenaf sterkte de roepia gisteren wat aan. De munt werd ruim 1 procent meer waard op 3642,5 voor een dollar. Ook de Maleisische ringgit profiteerde van de vooruitzichten op internationale steun. Nadat premier Mahathir Mohamad de handel dinsdag had onderbroken vanwege valutaonrust, steeg de ringgit woensdag naar 3,1750 per dollar van 3,2700.

Mahathit Mohamad stelde ondertussen voor een speciale valutamarkt op te zetten waar handelaren niet meer anoniem kunnen handelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden