Na Rabobank verlaagt nu ook ABN kosten voor betaalpas

In navolging van de Rabobank gaat ook ABN Amro de prijzen voor betaalpas en rekening flink verlagen. Voor een standaard betaalpakket betalen klanten vanaf 1 april bij de twee banken tussen de 14 en 17 euro per jaar. Banken als ING, SNS en Triodos gaan op dit moment niet mee in de prijzenslag.

Beeld anp

De betaalproducten van ABN Amro en Rabobank bevatten alleen de basale service. Klanten die meer willen - zoals een creditcard of een extra betaalrekening - blijven wel een hoger bedrag per jaar betalen.

De prijs van betaalpakketten is volgens de Consumentenbond een van de grootste ergernissen van de bankenklant. 'Het is dus een goede ontwikkeling dat de prijzen bij twee grote banken omlaag gaan. Het wordt alleen allemaal wel heel basis.' Wie bij ABN Amro een tweede betaalpas wil, betaalt ongeveer 19 euro per jaar boven op de kosten voor het basispakket. De prijsverlaging is dan ook een 'beetje een stunt', volgens een woordvoerder van SNS Bank. Die bank biedt één soort rekening aan voor 30 euro, maar met een gratis tweede betaalpas en rente over de betaalrekening.

Maatwerk

Volgens ABN Amro gaat de bank vanaf april meer maatwerk leveren. Er komt een basispakket met alleen een rekening, betaalpas en de optie om te bankieren via internet of app. Dit gaat 16,80 per jaar kosten. Rabobank kondigde in januari een nog goedkopere optie aan. Bij die bank kost een vergelijkbaar basispakket vanaf april jaarlijks 14,40 euro.

Rabobank verlaagt de prijs omdat bleek dat de klanten behoefte hebben aan 'een aantrekkelijker geprijsd pakket en een duidelijker onderscheid tussen de pakketten'. Tweedederde van de klanten zouden erop vooruitgaan. Bij ABN Amro zouden zelfs 95 procent van de klanten goedkoper uit zijn. 'Een paar duizend klanten met uitgebreidere pakketten zijn vanaf april wel een paar dubbeltjes meer kwijt. Daar krijgen ze wel rente over hun betaalrekening voor terug', zegt een woordvoerder van ABN Amro.

Geen prijsvechters

Net als SNS past ook Triodos Bank de prijs niet aan. 'Wij zijn nooit een prijsvechter geweest', zegt een woordvoerder van deze bank over de keuze om het goedkoopste pakket op 27 euro te laten staan. 'Wij leggen liever uit hoe onze prijs tot stand komt. Ik kan me voorstellen dat als banken zomaar de prijs verlagen dat klanten het idee krijgen dat ze eerder te veel hebben betaald.'

Of de prijzenslag van ABN Amro en Rabobank gaat zorgen dat mensen massaal gaan overstappen 'is lastig in te schatten', zegt de Consumentenbond. Ook de andere banken verwachten geen minder klanten vanwege de lage prijs bij ABN Amro en Rabobank. ABN Amro hoopt op een forse toeloop.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.