Na overname wordt 125 miljoen winst 'de bodem' Pakhoed trekt kapitaal aan voor koop Univar

Pakhoed wil het garantievermogen versterken met 300 tot 350 miljoen gulden. Het concern gaat daartoe nieuwe preferente aandelen en een achtergestelde lening uitgeven....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Het vermogen was sterk geslonken door de overname in juli van Univar, een distributiebedrijf voor chemicaliën. Pakhoed had al 28 procent van de aandelen van dit bedrijf in handen en betaalde 520 miljoen gulden voor de resterende aandelen.

Afgelopen zomer werd bij Pakhoed ook de aanzet gegeven tot de verkoop van Furness, een cluster bedrijven uiteenlopend van overslag in de haven tot transport en tot logistiek agenten. De overdracht aan de Hollandse Industriële Maatschappij (HIM), voornamelijk in handen van de familie Lubbers, voor 95 miljoen gulden is vrijwel rond. De transactie levert in het tweede halfjaar nog een buitengewone last van drie miljoen gulden op.

Met de verkoop van Furness en de aankoop van Univar ligt het profiel van Pakhoed voor de komende tien tot vijftien jaar vast, verklaarde bestuurvoorzitter N. Westdijk bij de presentatie van de aandelenemissie: logistiek en distributie zijn de kernactiviteiten van het concern. Dat wil zeggen: scheepvaart, opslag van olie en chemicaliën, en distributie van chemicaliën.

Pakhoed gaat de komende weken roadshows organiseren om de beleggers te motiveren geld in het concern te steken. De bank ING Barings leidt de emissie. Van het totale bedrag van 300 tot 350 miljoen gulden wil Pakhoed in ieder geval voor 150 miljoen aan cumulatief preferente aandelen uitgeven. Volgens Pakhoed heeft overleg met ING uitgewezen dat bij de Nederlandse beleggers bijzondere belangstelling bestaat voor cumulatief preferente aandelen. Deze aandelen geven recht op uitbetaling van een vast dividend.

Bij grote belangstelling kan het bedrag aan gewone aandelen oplopen tot 200 miljoen. De achtergestelde lening moet 150 miljoen opleveren. Hiervan heeft maximaal 100 miljoen de vorm van een zogenoemd Orange-arrangement (een achtergestelde lening waarbij rente en aflossing in principe in aandelen worden betaald). Details over de emissie maakt Pakhoed in de tweede helft van november bekend.

Vorig jaar werd bij Pakhoed 121,5 miljoen winst geboekt op 2,1 miljard gulden omzet. In de eerste zes maanden van 1996 zakte de winst naar 4,6 miljoen gulden door hoge reorganisatiekosten. Voor het tweede halfjaar verwacht Pakhoed 'duidelijk meer' winst dan 61,6 miljoen, het resultaat van de vergelijkbare periode in 1995. De onderneming ziet dit jaar, met een herschikking van de kernactiviteiten, als een overgangsperiode. Volgend jaar is het scala activiteiten van Pakhoed heel anders dan dit jaar.

A. Spoor, lid van de raad van bestuur van Pakhoed, betoogde dat de winstpotentie van Pakhoed aanmerkelijk is verbeterd door de aankoop van Univar en het afstoten van Furness. In de afgelopen jaren bereikte het concern 125 miljoen gulden winst in piekperiodes. In de toekomst wordt 125 miljoen de bodem, het winstniveau in slechte periodes. Daar is zelfs al het dividend op de uit te geven cumprefs vanaf.

In de logistieke sector (tankopslag en scheepvaart) moet de winst uitkomen tussen 70 en 110 miljoen per jaar. Bij de distributie kan per jaar 50 tot 85 miljoen gulden winst worden geboekt, zo zette Spoor uiteen. Bestuursvoorzitter Westdijk hield een slag om de arm: 'Over de snelheid waarmee we die winstgevendheid bereiken kunnen we niet veel zeggen. We gaan al heel ver. Veel hangt af van het tempo van de reorganisatie bij Univar in de Verenigde Staten. We denken daarvoor twee tot drie jaar nodig te hebben, maar we hebben de wereld niet aan een touwtje.'

Univar boekte in de eerste twee kwartalen 11 miljoen gulden winst op 960 miljoen gulden omzet. In de Verenigde Staten vallen de resultaten tegen. Pakhoed heeft er het management vervangen en bevoegdheden gedecentraliseerd waardoor onder meer een beter voorradenbeheer mogelijk is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden