Na overname door investeerder PAI kan frisdrankbottelaar Refresco weer op bedrijven jagen

De bottelaar blinkt uit in het vullen van flessen met frisdrank. Ook Refresco graag bedrijven op, maar de schulden waren daardoor hoog opgelopen.

Gidi Pols
Een fabriek van bottelaar Refresco in Maarheze. Beeld getty
Een fabriek van bottelaar Refresco in Maarheze.Beeld getty

Een beschermingswal is niets voor ons, zei Refresco-topman Hans Roelofs in mei op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. 'Dit bedrijf is ontstaan in de vrije markt.' Een maand daarvoor had de Franse investeerder PAI een poging gedaan de Rotterdamse frisdrankbottelaar over te nemen voor 1,4 miljard euro. De directie van Refresco wees dat bod resoluut af.

PAI is het woensdag toch gelukt een akkoord te bereiken met de bottelaar, in Nederland vooral bekend als producent van het schoolreisdrankje Wicky (kinderlimonade in kleinverpakking). Refresco stemt in met een overnamebod van ruim 1,6 miljard euro (20 euro per aandeel) door PAI en de Canadese pensioenbelegger British Columbia Investment Management Corporation (bcIMC).

Meer overnames

Daarmee is de jager weer even prooi geworden. Sinds Refresco in 1999 ontstond uit een fusie tussen sapbottelaar Menken Drinks en Campina-dochter Refrescos de Sur Europa is het Rotterdamse bedrijf vrijwel constant op overnamepad geweest. Eerst zelfstandig en sinds 2003 als eigendom van Britse en IJslandse investeringsmaatschappijen. 'Het dna van deze onderneming is groei', zei Roelofs dan ook toen de investeerders het bedrijf in 2015 naar de beurs brachten met als doel extra geld op te halen voor meer overnames.

Ruim twintig bedrijven kocht Refresco in zijn zeventienjarige bestaan. De absolute klapper maakte het bedrijf deze zomer. Toen legde het 1,1 miljard neer voor de bottelarijen van de Noord-Amerikaanse concurrent Cott. Daarmee groeide het in een klap uit tot de grootste onafhankelijke bottelaar ter wereld.

Flessenvuller

In Nederland heeft het bedrijf naast het hoofdkantoor in Rotterdam fabrieken in Maarheeze, Bodegraven, Hoensbroek en Sittard. 'Het enige wat we goed kunnen, is spullen in flessen stoppen', vatte Hans Roelofs de werkzaamheden in 2015 samen in een interview met Quote. En nieuwe fabrieken kopen, had hij erbij moeten zeggen. Het bedrijf vult nu in 59 fabrieken in Europa en de VS flessen en pakken met frisdrank, sappen en water van A-merken als Coca-Cola, supermarktmerken en eigen merk Wicky.

Tijdens een rechtszaak eerder dit jaar bleek dat de jagersmentaliteit ook in de cultuur van het bedrijf is geslopen. Refresco wilde een directeur personeelszaken ontslaan omdat ze op een feestje tegen een advocaat had gezegd dat Refresco kampte met 'een hoog testosterongehalte' en dat er veel 'Bokito's' in de top zitten, waarvan topman Roelofs de grootste zou zijn. Uit woede over haar uitspraken besloot de topman de personeelsfunctionaris flink te intimideren, stelde de vrouw in haar ontslagzaak. Roelofs sloeg op tafel, riep dat hij 'alles uit de kast' ging halen om de directeur 'onderuit te halen'.

Schulden

Dat Roelofs en de zijnen zich nu toch laten overmeesteren door een investeringsmaatschappij, is het gevolg van de aankoop van Cott. Daarvoor moest het beursgenoteerde Refresco zich diep in de schulden steken. Toen PAI begin deze maand aanklopte met een hoger bod, kwam dat Refresco ineens wel goed uit. 'Het consortium van PAI neemt ook die schulden over', zegt een woordvoerder van Refresco. 'Dankzij dit bod kunnen we doorgaan met overnames. We kunnen onze strategie van bouwen en kopen nu zelfs versnellen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden