Na Oekraïne is nu referendum over handelsverdrag TTIP in de maak

Over het handelsverdrag met Oekraïne is nog maar net gestemd of er lijkt een nieuw referendum in de maak. Tegenstanders van het Amerikaans-Europese handelsverdrag TTIP (en van CETA, de Canadese evenknie), zeggen bezig te zijn met de voorbereidingen voor een raadgevend referendum.

Redactie
Deelnemers tijdens een grote demonstratie tegen het omstreden handelsverdrag TTIP in Amsterdam, afgelopen oktober. Beeld ANP
Deelnemers tijdens een grote demonstratie tegen het omstreden handelsverdrag TTIP in Amsterdam, afgelopen oktober.Beeld ANP

Het Platform TTIP Referendum is opgezet door de organisaties Meer Democratie, Milieudefensie, Foodwatch en het Transnational Institute. Een petitie zou al door 67 duizend mensen zijn getekend.

Voor het mogelijk maken van zo'n volksraadpleging zijn 300 duizend handtekeningen nodig. De onderhandelingen in het Europees Parlement over TTIP lopen nog, CETA wordt komend jaar voorgelegd aan de lidstaten. Pas als zij instemmen kan een referendum worden aangevraagd. 'Als de regering het verdrag niet tekent of het parlement dit zelf wegstemt, kan een referendum voorkomen worden', aldus de initiatiefnemers woensdag.

Handelsbarrières

TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership, oftewel trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag. De Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen sinds 2013 over deze overeenkomst waardoor handel tussen de grootmachten eenvoudiger en goedkoper moet worden. Door het wegvallen van handelsbarrières profiteren de VS, de EU en dus ook Nederland in economisch opzicht.

De tegenstanders zitten in de hoek van milieu, dierenwelzijn, gezondheid en consumentenbelangen. Maar ook boeren en eurosceptische partijen zijn tegen. De voornaamste kritiek is dat het verdrag multinationals de kans zou bieden met grote juridische claims democratisch genomen beslissingen terug te draaien. Bovendien vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan. In de VS wordt bijvoorbeeld een soort kunststof aan brood toegevoegd om het flexibel te houden. Deze stof wordt hier niet toegestaan; het gebruik is zelfs verboden in bijvoorbeeld yogamatjes. Ook de onduidelijkheid en schimmigheid waarmee de onderhandelingen gepaard gaan, stuit veel organisaties tegen de borst: deze vinden namelijk plaats achter gesloten deuren, zoals bij handelsverdragen gebruikelijk.

Lees ook

Het belangrijkste argument voor TTIP blijkt niets met vrijhandel te maken te hebben. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden