Na KPN en ABN Amro ligt nu ING onder vuur om salaris

De vakbond zet zo nodig de net in werking getreden bankierseed in om de topmannen in de financiële sector zo ver te krijgen dat ze hun salarisverhoging inleveren. Als de bestuurders van ING, Nationale Nederlanden en Aegon dat niet vrijwillig doen, gaat FNV Finance na of ze er via het tuchtrecht toe gedwongen kunnen worden.

Wilco Dekker
477 financieel adviseurs van branchevereniging Adfiz legden begin dit jaar al de eed af in de Grote Kerk in Den Haag. Beeld Hollandse Hoogte
477 financieel adviseurs van branchevereniging Adfiz legden begin dit jaar al de eed af in de Grote Kerk in Den Haag.Beeld Hollandse Hoogte

Dat zegt FNV Finance-bestuurder Carla Kiburg. De vakbond voor de financiële sector werkt aan een campagne tegen de recente salarisverhogingen voor de top van de banken en verzekeraars. Die zouden schadelijk zijn voor het herstel van vertrouwen in de sector en het centraal stellen van het klantbelang, zaken die in de eed wordt beloofd.

De campagne moet op 20 april uitmonden in een mini-seminar op het Gustav Mahlerplein aan de Amsterdamse Zuidas, waar ABN Amro is gevestigd. Voor die tijd moeten wat de vakbond betreft de loonsverhogingen zijn teruggedraaid.

'Ze kunnen er dus nog even rustig over nadenken, met Pasen bijvoorbeeld', zegt Kiburg. 'Maar als het niet in goed overleg kan, zoals we dat altijd doen in de financiële sector, gaan we naar andere middelen kijken.'

Maximaal 20 procent compenseren

Het gaat de vakbond om de salarisverhogingen die de bestuurders krijgen of gekregen hebben om het beperken van de bonussen tot maximaal 20 procent te compenseren. Bij ABN Amro was dat de inmiddels beruchte ton extra, die de zes leden van de raad van bestuur door alle protesten van onder anderen werknemers en politici alweer hebben ingeleverd.

Bij ING worden, nu de staatssteun is afgelost, de vaste salarissen met een kwart verhoogd, waardoor topman Ralph Hamers 1,68 miljoen euro gaat verdienen. Aegon-topman Alexander Wynaendts kreeg er een ton salaris bij, naast een bonus van 9 ton. Topman Lard Friese van verzekeraar Nationale- Nederlanden krijgt met 1,18 miljoen euro ruim eenderde meer salaris.

Volgens de vakbonden zijn zulke salarisverhogingen naar de letter van de wet misschien mogelijk, maar zijn de werknemers 'redelijk boos en enorm teleurgesteld'. Zij werden de afgelopen jaren geconfronteerd met de nullijn en met ontslagen. De woedende bonden spraken daarom eerder over de terugkeer van de graaicultuur. Als de bestuurders weigeren hun extra salaris terug te geven, is staken geen optie, zegt FNV Finance. 'Dan zouden we zelf ook het belang van de klant schaden.'

Daarom wordt de bankierseed, die afgelopen woensdag in werking trad, bestudeerd. De salarisverhogingen voor de top zouden strijdig zijn met het werken aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector, dat in de eed is vastgelegd. Ook wordt het klantbelang hiermee niet centraal gesteld, een ander element uit de eed.

Schending van de bankierseed

Via het tuchtrecht zou bindend kunnen worden vastgesteld dat de topmannen met hun salarisverhogingen de bankierseed schenden. Als ze dan nog niet inleveren, kan de gewone rechter worden ingeschakeld. 'Maar dat zijn we allemaal nog aan het bekijken', zegt Carla Kiburg van FNV Finance.

Nadat de ABN Amro-bestuurders eerder van hun ton extra hadden afgezien, leverde topman Eelco Blok donderdagavond een omstreden bonus van 425 duizend euro in om de cao-onderhan delingen niet te dwarsbomen. Hoewel beide zaken weinig tot niets met elkaar te maken hebben, groeit de druk op andere bedrijven en bestuurders om ook een gebaar te maken, vooral als er een verband is tussen maatschappelijke ophef en boze werknemers.

De president-commissarissen van Aegon en ING worden dinsdag in de Tweede Kamer verwacht voor nadere uitleg.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden