Na jaren van knallende ruzie zetten Bugaboo-oprichters dan toch hun bedrijf te koop
© Bugaboo

Na jaren van knallende ruzie zetten Bugaboo-oprichters dan toch hun bedrijf te koop

Hoewel het hippe kinderwagenmerk Bugaboo al jaren uitstekende resultaten boekt, hebben de twee Nederlandse oprichters van het bedrijf nu toch besloten de zaak te verkopen. Reden blijkt een al jaren voortslepende ruzie, waardoor ze niet meer met elkaar kunnen werken.

Het Financieele Dagblad meldde vanmorgen dat de verkoop van Bugaboo rond de 200 miljoen euro moet opleveren. De woordvoerder van het bedrijf wil geen commentaar geven.

De vete tussen de twee oprichters Max Barenbrug en Eduard Zanen kwam dit voorjaar naar buiten, nadat Zanen zijn compagnon voor de rechter had gesleept. Uit de processtukken van de Amsterdamse rechtbank bleek dat de twee mannen het conflict jaren geleden al zagen aankomen.

Scheiding

Wij kunnen niet samen verder als aandeelhouder van Bugaboo

Barenbrug tegen Zanen

Ze dachten verschillend over hoe het bedrijf geleid zou moeten worden. Ze probeerden er eerst met behulp van een conflictbemiddelaar uit te komen, maar dat was zonder succes. In 2012 sloten ze daarom een soort scheidingsovereenkomst. Daarin legden ze vast dat ze allebei hun aandelen aan een derde partij zouden verkopen als een van hen geen vertrouwen meer had in de samenwerking. Dat dit moment ooit zou komen, daar waren ze het toen wel over eens.

Na het ondertekenen van de scheidingsvoorwaarden hielden de zwagers het nog vier jaar met elkaar uit, maar in februari 2016 stuurde Barenbrug zijn zwager Zanen een briefje om hem te vertellen dat hij er genoeg van heeft. 'Wij kunnen niet samen verder als aandeelhouder van Bugaboo.'

Waarover de onderlinge ruzies precies gingen, was onduidelijk. Het zou gaan om 'botsende karakters' tussen de ontwerper Barenbrug, die zo veel mogelijk 'artistieke vrijheid' wilde, en de commercieel en 'technisch gedreven' Zanen.

De rechtszaak werd begin dit jaar aangehouden zodat de partijen nog een ultieme verzoeningspoging konden doen. Mogelijk is dat mislukt, waardoor de twee mannen de zaak nu alsnog verkopen.

Hippe vierwieler

Een hele trits actrices en andere beroemdheden paradeerden rond met hun kroost in een heuse Bugaboo

Max Barenbrug ontwierp de beroemde kinderwagen in 1995 als afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven. Het stoere ontwerp werd pas een succes nadat Barenbrug en Zanen in 1999 hadden besloten een eigen fabriek op te zetten. Daarna veroverden ze langzaam de wereld met Bugaboo. Ze hadden het geluk dat de hippe vierwieler voor baby's opdook in de destijds immens populaire Amerikaanse serie Sex and the City, waarna een hele trits actrices en andere beroemdheden her en der paradeerden met hun kroost in een heuse Bugaboo.

Inmiddels is Bugaboo uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met circa 1.300 werknemers, dat actief is in meer dan vijftig landen. In 2015 maakte het bedrijf 12,8 miljoen euro winst.

Zanen sleepte Barenbrug voor de rechter omdat die ondanks de afspraak uit 2012 weigerde zijn aandelen te verkopen.