Na het ontbijt schiet ook de lunch erbij in

Ontbijt als een keizer, lunch als een koning, luidt een bekend gezegde. Steeds meer mensen slaan dit advies echter in de wind. Bleek eerder al dat veel Nederlanders het ontbijt skippen, ook de lunch schiet er geregeld bij in.

Van onze verslaggeefster Anna van den Breemer

Ruim 22 procent van de werknemers in Nederland slaat minimaal een keer per werkweek de lunch over. 10 procent doet dit enkele keren per week en 3 procent luncht nooit tijdens de werkweek. Dit blijkt uit onderzoek van Eurest, onderdeel van de Compass Group Nederland en de Academy of Facility Management van NHTV Breda. Het onderzoek werd gehouden onder elfhonderd werknemers.

Er wordt steeds minder de tijd genomen voor een rustig eetmoment. ‘Ons werktempo is gigantisch gestegen de afgelopen jaren’, zegt Brigitte Campfens, marketingmanager van Eurest. ‘Door de komst van e-mail wordt verwacht dat je constant bereikbaar bent.’ Gevolg: 52 procent van de werknemers eet de boterham geregeld op de werkplek.

In de onderwijssector wordt de lunch het vaakst overslagen. Deze groep stelde het minst tevreden te zijn over de aanwezige cateringvoorzieningen.

Een opvallend resultaat is dat het middagmaal er bij mannen met 25 procent vaker inschiet dan bij vrouwen, van wie 19 procent de lunch wel eens overslaat. Als mogelijke oorzaak wordt de zorgsector genoemd, waar meer vrouwen werken. Deze sector houdt er relatief gezonde lunchgewoonten op na.

Het overslaan van de lunch kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Vaak leidt het tot compensatiegedrag, waarbij de weg naar de snoepautomaat snel gevonden is. Overgewicht zou vaker voorkomen binnen deze groep.

En hoe zit het met de kleffe boterham die in het broodtrommeltje van huis wordt meegenomen? Campfens van Eurest: ‘41,5 procent van de ondervraagden zei de gehele lunch of delen van de lunch van huis mee te nemen, mogelijk door de crisis.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden