Na een verkeersongeluk volgt het standaarddreigement van een rekening

Elke twee weken schrijft Sheila Sitalsing of Chris Buur over wat hun is overkomen of opgevallen op de weg en in de berm. Deze week: Het standaarddreigement van een geüniformeerde zak hooi steekt nog altijd.

Sheila Sitalsing
null Beeld anp
Beeld anp

Mijn grote snelwegongeluk op de A16 is al meer dan vijftien jaar geleden, maar de verontwaardiging over de boom is na al die jaren nog even groot. Er was een linkerbaan, Macy Gray klonk uit de speakers, het ging vermoedelijk iets te hard, misschien lag er iets op de weg. Van een Event Data Recorder in de auto was nog geen sprake dus van een solide reconstructie is het nooit gekomen.

Hoe dan ook: de auto maakte een perfecte pirouette over drie banen asfalt. Zoiets duurt verrassend lang. Er was ruim tijd om te ademen, de koplampen van het aanstormende verkeer te tellen en te concluderen dat ik spijtig genoeg niet op tijd voor het eten thuis zou zijn. Daarna volgden de berm en een boom.

Toen een uur later de rokende restanten van mijn Alfa aan een haak van de opruimploeg bungelden en ik haar omstandig aan het bewenen was, want ze was mijn eerste, mijn liefste, mijn mooiste, mijn dapperste geweest, priemde de politieagent met een vinger naar de gehavende boom. 'Je kunt een rekening verwachten. Vernielen van staatseigendom', sprak de geüniformeerde zak hooi.

Navraag leerde dat het een standaarddreigement is na verkeersongelukken waarbij beschadiging optreedt van paaltjes, bomen en ander spul langs de weg. Niet zelden volgt inderdaad een afrekening, afhankelijk van het door de plaatselijke overheid gehanteerde beleid en de omvang van de schade.

1.800 euro voor een deukje in een lantaarnpaal, wist een vriend. Een ander moest de gemeente ruim 1.500 euro vergoeden voor het aanrijden van een boom. Voor het berekenen van de waarde bestaat de methode RAAD: 'op basis van het stamoppervlak, waarbij criteria als leeftijd, omvang, vitaliteit, landschappelijke waarde en standplaats meegerekend worden'.

Als het iets anders was gelopen en ik samen met de Alfa over de A16 zou zijn uitgesmeerd, zou er een rekening zijn opgemaakt voor schoonmaakwerkzaamheden, die normaal gesproken door de verzekering zou zijn afgehandeld. Al heeft de gemeente Rotterdam in het verleden zo'n rekening weleens naar de nabestaanden van een man die onder de tram was gekomen gestuurd. Die waren daar ontstemd over.

De door mij omver gereden boom - een sprietig ding - heeft vermoedelijk laag gescoord volgens RAAD, want een rekening is nooit gearriveerd. Macy Gray heb ik sindsdien niet meer gedraaid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden