Na drie blauwtjes staakt Bpost avances: PostNL komt niet in Belgische handen
Het Belgische postbedrijf Bpost zal geen verdere pogingen ondernemen om PostNL over te nemen. Dit heeft het bedrijf heeft woensdag nabeurs in een persbericht naar buiten gebracht.
'We hebben steeds gezegd dat we alleen een vriendelijke overname zouden doen. Maar dit was niet langer mogelijk, daarop laten we het hierbij', zegt een woordvoerder van Bpost in aanvulling op dat persbericht.
De hele dag speculeerden analisten en beleggers over de vraag: wat gaat Bpost doen? Voor het openen van de beurs had PostNL, eveneens via een persbericht, laten weten het derde 'vriendelijke' bod van 5,75 euro per aandeel van zijn Belgische concurrent af te wijzen. Dit vorige week uitgebrachte bod was een verbetering, maar nog steeds moest PostNL niks van een overname weten.
De zuiderburen konden de Nederlandse post- en pakketbezorger na die weigering nog wel in handen krijgen, maar dan hadden ze nog maar één optie: het uitbrengen van een vijandig bod. Verschillende grootaandeelhouders, onder wie mediatycoon John de Mol, lieten de laatste weken weten wel wat te voelen voor een overname. PostNL zou in ieder geval met zijn belager moeten gaan praten. Bij een vijandig bod had Bpost dus mogelijk de steun van de grote aandeelhouders kunnen verwerven.
Weerstand
'Het blijft speculeren, maar ik denk dat ze te veel weerstand ondervonden', zegt Errol Keyner, adjunct-directeur van beleggersvereniging VEB. Hij had eveneens liever gezien dat PostNL de Belgen niet zo resoluut hadden geweigerd.
Na de overname zou Bpost te maken hebben gehad met een Nederlandse overheid die duidelijk heeft gezegd geen Belgische inmenging te willen in de Nederlandse postbezorging. Om Bpost te 'pesten' had Den Haag zich bijvoorbeeld minder schappelijk kunnen opstellen rondom de minimale eisen rondom postbezorging.
PostNL mocht de postzegels de laatste jaren duurder maken. Tevens hoeft PostNL niet langer te bezorgen op maandag. De staat had dergelijke 'cadeautjes' van Bpost kunnen afpakken.
Beschermconstructie
Ook was Bpost mogelijk tegen een zogeheten beschermingsconstructie aangelopen. Een speciale, aan het bedrijf gelieerde stichting had bij een vijandig bod nieuwe aandelen PostNL kunnen uitgeven. En dan had Bpost zijn vijandig buitgemaakte aandelen in PostNL zien verwateren. Bpost had geen zeggenschap kunnen uitoefenen over PostNL. Het zou een kat in de zak hebben gekocht.
De Belgen hadden dit op hun beurt wel weer allemaal kunnen aanvechten door naar de rechter te stappen. Maar dat was een bloedig en moeizaam juridisch gevecht geworden. Keyner: 'Er waren veel obstakels voor een overname.'