Nieuws Luchtvaart

Na de olijf en de stroopwafel verdwijnt ook de pinda uit het snackassortiment in het vliegtuig

De pinda verdwijnt langzaam uit het luchtruim. Southwest Airlines heeft zich deze week geschaard bij de luchtvaartmaatschappijen die niet langer als gratis versnapering zakjes met pinda’s aan passagiers verstrekken. Het bedrijf doet dat om mensen met een notenallergie in bescherming te nemen.

Foto RV

Concurrenten zoals Air Canada, United Continental en JetBlue gingen het Amerikaanse bedrijf voor. In april besloot Singapore Airlines na een jaar van beraadslagingen de knoop door te hakken en de pinda’s af te schaffen. Niet alle noten gingen in de ban. Singapore Airlines blijft in de businessclass cashew- en walnoten serveren.

Southwest Airlines is in passagiers gemeten de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Het vervoert jaarlijks 110 miljoen mensen, vooral in de Verenigde Staten waar het 51 jaar geleden als Air Southwest werd opgericht. Een naamsverandering in 1971 viel samen met de introductie van de pinda als gratis snack aan boord.

Op 110 miljoen passagiers tikt een zakje pinda’s als kostenpost behoorlijk aan. In 2007 liet Southwest zijn leverancier drie nootjes minder in de zakjes doen, om geld te besparen. Negen jaar eerder stopte het bedrijf met de verstrekking van gesuikerde pinda’s, omdat die te duur werden. Na twee jaar zakte de prijs en keerden de suikerpinda’s als lekkernij terug.

Een van de redenen waarom de luchtvaart pinda’s in de ban doet is de klacht van sommige reizigers dat ze allergische reacties kregen door de lucht van pinda’s. Onderzoek dat in 2008 dat in die richting leek te wijzen bleek louter gebaseerd op de werving van deelnemers via krantenadvertenties.

De pinda is niet de enige snack die het loodje legt. American Airlines deelde stroopwafels uit, maar heeft die in juli vervangen door een koekje van Amerikaans deeg. De ‘stroop’ werd geleverd door Visser Stroopwafels uit Oss.

Hetzelfde American haalde dertig jaar geleden de olijf uit de salades die de reizigers kregen voorgeschoteld en in 30 procent van de gevallen niet aten. Die culinaire ingreep leverde een besparing op van 50 duizend dollar (43 duizend euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.