Nieuws

Na coronalockdowns: Nederlandse vleesconsumptie op laagste niveau sinds begin meting in 2005

Niet eerder aten Nederlanders zo weinig vlees als vorig jaar. Dit blijkt althans uit berekeningen van Universiteit Wageningen, die teruggaan tot 2005. Dat restaurants gesloten waren als gevolg van de coronamaatregelen wordt gezien als belangrijkste reden voor het versmaden van biefstukken en entrecotes.

Vleeswarenafdeling in een supermarkt in Leidschendam. Beeld ANP
Vleeswarenafdeling in een supermarkt in Leidschendam.Beeld ANP

Coronajaar 2020 neemt de grootste hap tot nu toe uit het Nederlandse vleesverbruik. Van 77,8 kilo in 2019, naar 75,9 kilo vorig jaar. Van dit ‘karkasgewicht’ wordt ongeveer de helft ook echt geconsumeerd, het overige deel bestaat uit botten en vet. In 2005 stond bij het begin van de metingen de teller op 76,7. De gestage, hoewel trage daling werd na 2009 (79,1 kilo) ingezet, met 2018 en 2019 als verrassende jaren met lichte groei.

De Wageningse onderzoekers goten CBS-gegevens over slachtingen, import, export en voorraden in een wiskundig model. Deze methode kent de nodige onzekerheden, omdat die bijvoorbeeld geen rekening houdt met buitenlandse toeristen die normaal gesproken de Nederlandse horeca bezoeken. Dat kan juist in coronatijd een belangrijke factor zijn voor de daling. De toeristen bleven immers weg.

Dit gegeven is geen belemmering voor Wakker Dier, jaarlijks opdrachtgever voor het Wageningse onderzoek, de cijfers jubelend in ontvangst te nemen. ‘Zonder de verleidingen buitenshuis deden mensen wat velen zich al langer voornamen: minder vlees eten’, concludeert Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De veronderstelde dalende vleesconsumptie past bij een trend die meerdere deskundigen ontwaren. Bijvoorbeeld uit de verkoopcijfers van supermarkten. ‘Vlees en zuivel dalen al jaren, terwijl vleesvervangers juist sterk groeien’, zegt Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance – een maatschappelijke beweging die zich inzet voor een plantaardiger dieet. ‘Van vlees worden nog altijd veel grotere hoeveelheden verkocht, maar de balans dierlijk en plantaardig is voorzichtig aan het herstellen.’

Anneke Ammerlaan, voedselexpert en trendanalist bij Vision on Food, benadrukt de onzekerheden in de Wageningse cijfers, maar moet de dierenactivisten van Wakker Dier in hun lezing over het eetgedrag van Nederlanders toch ook gelijk geven. ‘Thuis weten mensen niet meer hoe ze een biefstuk moeten bereiden’, zegt ze. ‘Terwijl veel restaurantkoks nog niet goed weten hoe ze met groente als alternatief moeten omgaan.’

Op basis van eigen analyses concludeert Ammerlaan ‘dat het de goede kant op gaat’. Maar volgens de normen van het Voedingscentrum eten Nederlanders nog altijd veel te veel vlees: ruim boven de 700 gram per week. Het Voedingscentrum schrijft maximaal 500 gram voor als gezonde grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden