Na ABN Amro nu ook ASR naar de beurs

Na de volgens minister Dijsselbloem en ABN Amro-baas Zalm geslaagde beursgang van ABN Amro, zal ook verzekeraar ASR via de beurs verkocht worden. Net als de bank werd de verzekeraar eind 2008 genationaliseerd toen de staat de Nederlandse delen van het instortende Fortis-concern kocht. De beursgang van ASR ergens in de eerste zes maanden van volgend jaar wordt een kopie van die van ABN Amro. Het verschil is dat de verzekeraar een lichtere beschermingsconstructie krijgt dan de bank.

Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De beursgang van ABN Amro blijkt Dijsselbloem meer inspiratie te bieden dan de onderhandse verkoop van de verzekeringspoot van het eveneens genationaliseerde SNS Reaal. Die ging in juli dit jaar als Vivat naar het Chinese Anbang. De opbrengst viel tegen en de Nederlandse baas vertrok twee maanden na de overname. Tussendoor zette Dijsselbloem de noodlijdende vastgoedpoot van SNS Reaal onverwachts in de verkoop, omdat dat meer zou opleveren dan het bedrijf af te bouwen. 'ASR staat er heel goed voor en er is veel interesse', zei de minister vrijdag na afloop van de ministerraad. In 2008 betaalde Nederland 16,8 miljard voor alle Nederlandse Fortis-delen samen - ABN Amro, het huidige ASR en een rommelportefeuille die overschoot.

Nooit is vastgesteld hoeveel elk van de afzonderlijke delen kostten, maar Dijsselbloem gaat ervan uit dat het prijskaartje van ASR destijds 3,65 miljard euro was. 'Het is onze inzet daar zoveel mogelijk van terug te verdienen.' De bewindsman stelt dat sinds 2008 circa 700 miljoen euro aan rente is betaald. Tegelijk heeft de verzekeraar tot en met vorig jaar 400 miljoen euro aan dividend uitgekeerd. De boekwaarde van ASR stelt Dijsselbloem op 3,2 miljard.

Beeld anp

Minderheid van alle aandelen wordt aangeboden

De komende beursgang van ASR verloopt net als die van ABN Amro eerder deze maand. Dat betekent een aftrap waarbij een minderheid van alle aandelen worden aangeboden, een sobere vergoeding voor de begeleidende zakenbanken en een positionering als een no-nonsense, saaie doch degelijk verzekeraar. Tot opluchting van Dijsselbloem en zijn verre voorganger, nu ABN Amro-topman Gerrit Zalm, ging bij de beursintroductie de koers van ABN Amro na de ferme gongslag van Zalm licht omhoog. Dat was precies waar Zalm op hoopte, zei hij. Als de koers meteen sterk zou stijgen zou dat betekenen dat de openingskoers te laag was vastgesteld. Zou de koers fors dalen, dan was het vervolg van de beursgang de komende jaren gedoemd.

ABN Amro had te maken met dezelfde voorwaarden die voor ASR gaan gelden: de financiële sector moet stabiel zijn, er moeten voldoende geïnteresseerde kopers zijn en de verzekeraar moet er zelf klaar voor zijn. Volgens de stichting die alle aandelen van de staatsbanken en staatsverzekeraars beheert, de NLFI, voldoet ASR aan alle drie de voorwaarden.

Volgens ASR's bestuursvoorzitter Jos Baeten gaat 'een financieel solide en maatschappelijk nuttige en gewenste verzekeraar' naar de beurs. 'Het is nu eerst aan de Tweede Kamer of zij instemt met de verkoop.' Baeten heeft de afgelopen jaren aangedrongen op een beursgang. Als beschermingsconstructie tegen een vijandelijke overname kiest Dijsselbloem voor een 'stichting continuïteit'. In Nederland is dat de meest gebruikte verdediging tegen ongewenste interesse. Hierbij krijgt een aan het beursfonds gelieerde 'onafhankelijke' stichting het recht een vijandige overname te blokkeren door het optierecht te nemen op de uitgifte van preferente aandelen. Daarmee verwatert het stemrecht van alle aandelen, inclusief die in handen van de vijandige partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden