'Munsterman weg om ict-conflict'

AMSTERDAM - Mecom, het Britse moederbedrijf van uitgeverij Wegener liegt over de redenen voor het vertrek van topman Joop Munsterman eerder deze week. Dat stelt Richard van Hooijdonk, projectdirecteur Transformatie bij Wegener op de website Villamedia.nl.

Van onze verslaggever Wouter Keuning
Joop Munsterman Beeld anp
Joop MunstermanBeeld anp

Het vertrek van Munsterman kwam maandag als een donderslag bij heldere hemel voor aandeelhouders, werknemers en het management. Veel duidelijkheid kregen zij niet omdat Wegener, noch haar commissarissen een toelichting wilden geven. Ook Mecom wilde niet reageren.

Bronnen binnen het bedrijf stellen dat Mecom ontevreden zou zijn over het ontbreken van een digitale strategie. Het gaf daartoe zelf aanleiding, door dinsdag in een korte reactie te verwijzen naar Noorse titels van Mecom, die 10 procent van hun omzet halen uit digitale activiteiten, tegen 4 procent in Nederland.

Niet bereikbaar
Van Hooijdonk, donderdag niet bereikbaar voor commentaar, stelt op Villamedia.nl dat die digitale strategie er wel degelijk was. 'Wegener heeft die strategie en Montgommery (de topman van Mecom, red.) weet daarvan.' Volgens Van Hooijdonk, die met twee anderen leiding geeft aan het project 'Wegener 2.0', is de digitale strategie dit voorjaar uitgedacht en in mei in Kopenhagen door hem namens Wegener gepresenteerd aan de top van Mecom, onder wie David Montgommery. 'Er was brede waardering voor het plan, dat sinds die tijd ook wordt uitgevoerd.'

Arthur Maandag van journalistenvakbond NVJ wijst erop dat de vergelijking die Mecom maakt tussen de Noorse en de Nederlandse situatie onterecht is, omdat het om twee 'totaal verschillende' markten gaat.

Weigerde ict uit te besteden
Van Hooijdonk denkt dat Munsterman moest vertrekken omdat hij, tegen de wens van Mecom in, weigerde de ict van het bedrijf uit te besteden aan het buitenland. Ook andere bronnen in het bedrijf noemen de discussie hierover als mogelijke aanleiding voor het conflict. Munsterman wil zelf niets kwijt over de achtergrond van zijn vertrek.

De centrale ondernemingsraad (COR) van Wegener stuurde donderdag een brief naar de commissarissen van Wegener. Zij delen daarin mee dat de benoeming van de Noor Truls Velgaard, die maandag na het vertrek van Munsterman direct naar voren werd geschoven als diens opvolger, moet worden teruggedraaid. De COR stelt zich op dat standpunt omdat de commissarissen de raad niet van tevoren op de hoogte hebben gesteld van de benoeming.

Arthur Maandag van de NVJ laat weten dat maandag spoedoverleg plaatsvindt waarbij Wegener en de bonden aanwezig zullen zijn. 'Het is hoog tijd dat er duidelijkheid komt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden