Multimiljonair bouwt grootste boerderij ter wereld

Het moet de grootste boerderij ter wereld worden. Een nieuw te bouwen mega-melkfabriek in het zuidoosten van Brazilië met aan het hoofd de Nederlandse internetmiljonair Kees Koolen. De embryo's voor de koeien die daar straks rondlopen, zo blijkt nu, zullen vanaf dit najaar worden gefokt in het Gelderse dorpje Wichmond.

Jarl van der Ploeg
Kees Koolen tijdens Dakar 2013. Beeld VI Images
Kees Koolen tijdens Dakar 2013.Beeld VI Images

Dat zegt Marcel Schiphorst, de adviseur van Koolen. De boerderij in Wichmond moet zelfstandig kunnen opereren, maar zal vooral dienen als een dependance van het megabedrijf in Brazilië.

Koolen, een Brabantse boerenzoon (48) en Quote 500-miljonair, is vooral bekend als oprichter van Booking.com en mede-investeerder in de taxidienst Uber. De laatste tijd richt hij zich op investeringen in Brazilië en in die hoedanigheid sprak hij begin januari zijn ambitie uit de grootste koeienboer ter wereld te worden.

Binnen anderhalf jaar moet in het Braziliaanse Jaborandi een stallencomplex verrijzen waar op termijn een miljoen koeien zullen rondlopen. Ter vergelijking: het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland telt negentig koeien.

Inmiddels heeft Koolen een vergunning aangevraagd voor een boerderij waar de dieren voor die operatie moeten worden gefokt. 'De reden dat Koolen in Nederland een modern bedrijf wil stichten heeft alles te maken met die boerderij in Brazilië', zegt Schiphorst. 'Hier zijn genetisch goede embryo's te produceren die daarna naar Brazilië kunnen. De moederkoeien zullen in een Nederlandse proeftuin staan, de dochters in Jaborandi.'

Nederland is foktechnisch een goed land vanwege de precieze registratie die boeren bijhouden. 'Je kunt de voorgeschiedenis van alle koe-ouders terugvinden, het stalklimaat is beter, er zijn melkcontroles. We kunnen hier extreem veel uitrekenen over de prestaties van het nog niet geboren kalfje.'

In en rondom Wichmond, een dorp met zo'n 650 inwoners, ontstond donderdag wat reuring nadat dagblad De Gelderlander stelde dat Koolen van plan zou zijn een kleine 1.500 koeien te houden op zijn nieuwe boerderij - een getal waarmee het bedrijf in een klap de grootste melkveehouderij van Nederland zou worden.

Maar, zo zegt Schiphorst, dat is niet waar. Er zijn dan wel ammoniakrechten aangeschaft voor een kleine 1.500 koeien, maar dat is vooral gedaan met het oog op de toekomst. 'Koolen is een goede ondernemer die inspeelt op veranderende regels. Hij koopt nu dus twee keer zoveel rechten als hij ooit denkt nodig te hebben, puur voor het geval dat. Maar de stal die we nu willen bouwen is 120 meter lang. Daar passen dus maximaal 400 melkkoeien in.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden