MS Mode vraagt in Nederland uitstel van betaling aan

Kledingketen MS Mode, een van de bedrijven van retailondernemer Roland Kahn, heeft uitstel van betaling aangevraagd - vaak de opmaat tot een faillissement. Door een 'negatief sentiment in de modebranche' opgeteld bij 'de zachte winter' waardoor een deel van de wintercollectie onverkocht bleef, zijn de banen van 660 Nederlandse werknemers een stuk minder zeker geworden.

Jarl van der Ploeg
MS Mode was voorheen bekend als M&S Mode. Beeld anp
MS Mode was voorheen bekend als M&S Mode.Beeld anp

MS Mode, de kledingwinkel voor dames van middelbare leeftijd met een Hollandse maatje meer, heeft bijna vierhonderd winkels verspreid over Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In totaal werken er circa 2300 mensen bij het bedrijf, waarvan 660 in de 130 Nederlandse filialen. Voorlopig blijven zowel alle winkels als de webshop open.

MS Mode is onderdeel van Coolinvestments, het kledingimperium van Roland Kahn waar verder ook CoolCat bijhoort, een keten gericht op tieners, America Today, bedoeld voor studenten, lingerieketen Sapph en sinds kort de merknaam 'V&D' - twee letters en een leesteken die later dit jaar moeten uitgroeien tot een volwaardige webwinkel.

Van al die ketens was MS Mode lange tijd de financieel zwakke broeder van het concern. De witte legging-winkel heeft het vooral zwaar in kleinere provinciesteden waar de succesvolle concurrentie inmiddels uit vertrokken is; steden als Wageningen waar bewoners de plaatselijke Hoogstraat daarom steeds vaker links laten liggen. Ze kopen hun kleding liever in het grotere Arnhem. Toen Kahn MS Mode kocht in 2011, nam hij in dat soort steden echter de huurcontracten over van voor de crisis, terwijl er inmiddels dus een toeloop is van na de crisis.

null Beeld anp
Beeld anp

Vernieuwingsslag

In 2014 en 2015 werd er mede door die moeizame situatie een vernieuwingsslag gemaakt, inclusief nieuwe collectie, nieuw winkelformat en nieuwe marketingcampagne (Bij MS waren ze sindsdien 'dol op curvy vrouwen'). Maar, zo blijkt nu, die pogingen zijn onvoldoende om de strijd te winnen van internationale succesnummers als H&M en Zara, waar de collecties elke zes weken wisselen en een koude winter, warme zomer, droge herfst of natte lente een minder groot gat in de begroting slaan dan bij winkels die hun collecties maar vier keer per jaar vervangen.

'Ze zeggen dat ze last hadden van de zachte winter, maar ja, daar had iedereen last van', zegt Martijn den Heijer van vakbond CNV. 'Feit is dat het slecht ging, slecht gaat en dat er wéér honderden mensen een hele onzekere periode tegemoet gaan. Dat is triests.' Door de vele winkelfaillissementen de afgelopen maanden heeft de bond een speciaal programma opgetuigd - loopbaansupport - om gedupeerde verkopers toch weer op weg te helpen.

'Tegenslagen zijn mijn belangrijkste leermeersters', zei Kahn afgelopen maand in de Volkskrant. 'Weet je wat nu zo leuk is? Hoe meer het tegenzit, hoe strijdlustiger ik word.' Vrijdag kon Kahn echter niets zeggen over zijn nieuwste leermeester; de tweede tegenslag in korte tijd bovendien. Begin dit jaar probeerde hij het failliete warenhuis V&D over te nemen, maar dat mislukte omdat zijn huisbank ING niet bereid was de benodigde miljoenen euro's uit te lenen. De bank had te weinig vertrouwen in de financiële situatie van Coolinvestments. Of in Kahn's eigen woorden: 'De bank vreesde dat ik te veel hooi op mijn vork nam en wilde er een tweede topondernemer bij.'

null Beeld anp
Beeld anp

Bankkredieten

Wat mogelijk bij die beslissing meespeelde, is dat ook MS Mode al een tijd afhankelijk is van bankkredieten; een bedrag van, naar verluidt, zo'n 30 miljoen euro bij onder meer de Rabobank. Kahn zou al een keer uitstel hebben gekregen voor de aflossing hiervan. Nu echter, zou de maat vol zijn.

De directie van MS Mode liet vrijdag weten de afgelopen periode inderdaad al verschillende gesprekken te hebben gevoerd met partijen die het winkelbedrijf zouden willen overnemen. Die gesprekken gaan na vrijdag gewoon door.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden