MS Mode maakt doorstart onder oude eigenaar

De failliete kledingketen MS Mode krijgt een doorstart onder de oude eigenaar: Coolinvestments van ondernemer Roland Kahn. Volgens curator Cees de Jong van MS Mode was Coolinvestments, samen met uitverkoopspecialist GA Europe, de enige partij die continuïteit kon bieden voor een deel van de keten.

Gerard Reijn
MS Mode Beeld anp
MS ModeBeeld anp

De Jong denkt dat rond 100 van de 134 winkels van MS Mode in Nederland behouden kunnen blijven. Hoeveel mensen hun baan kunnen houden, en welke mensen precies, daarover kon hij niets zeggen. De buitenlandse vestigingen, met name in Frankrijk en Spanje, zullen mogelijk ook worden aangepakt, maar daarover had De Jong geen informatie.

MS was volledig eigendom van Roland Kahn, vooral bekend van zijn Cool Cat. MS Mode ging failliet, zo erkende Kahn onlangs tegenover RTL Z, mede omdat hij het te druk had gehad met zijn pogingen om warenhuis V&D over te nemen.

Tegenover NRC zei zijn zakenpartner Jaco Scheffers dat Kahn niet van plan was MS Mode zelf weer voort te zetten. 'Our time is over', onelinede hij. Volgens een woordvoerder is er dan ook geen sprake van dat Coolinvestments het bedrijf doorstart. 'Coolinvestments heeft gezegd: we brengen geen bod uit. En dat is ook niet gebeurd. Het bod komt van GA Europe. Toen bleek dat de financiering een probleem was, heeft de ondernemingsraad van MS Mode aan Coolinvestments gevraagd om de overname te financieren.' En aldus geschiedde.

Maar in het persbericht staat iets anders. Daar staat dat GA Europe de activiteiten van MS Mode overneemt, maar alleen om een uitverkoop te organiseren. Daarna 'zal MS Mode de operatie voortzetten als onderdeel van de Coolinvestments Group'.

Interview met MS Mode- en CoolCat-baas Roland Kahn

CoolCat-baas Roland Kahn (64) greep naast V&D. Wel kocht hij de merknaam. Een gesprek over zijn vader, zijn woede-aanvallen en zijn Joodse identiteit. (+) 'Ik heb geen verstand van mode, wel van handel.'

Nieuwe keten

GA Europe is een dochter van het Amerikaanse concern Great American. Great American heeft volgens de eigen website maar één specialiteit: liquideren. 'Of het nu gaat om het verminderen van seizoensvoorraden, het te gelde maken van een vestiging of over het opdoeken van een hele keten van winkels.'

Op de site staan alleen deze en volgende maand al zeven veilingen aangekondigd, in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Maleisië. In Nederland heef GA Europe één keer eerder geopereerd: bij de liquidatie van de schoenketen Schoenenreus. Great American op zijn beurt is onderdeel van B. Riley & co, een onbekend zakenbankje dat nog geen twintig jaar geleden werd opgericht door Bryant Riley.

Volgens curator De Jong zal GA Europe in het begin de leiding hebben om de oude voorraad te verkopen, maar zal ook meedenken over het opzetten van de nieuwe keten. Vanaf 1 januari zou de keten dan, in handen van Coolinvestments en met een nieuwe voorraad, weer aan de slag kunnen. Hij kon niet zeggen in hoeverre de winkels in Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Spanje, die niet failliet zijn, ook door reorganisaties getroffen zullen worden.

Faillissement

MS Mode ging een maand geleden failliet. Het bedrijf heeft 430 winkels waar 2.300 mensen werken. De omzet bedroeg in 2014, het laatste jaar waarover een jaarverslag is verschenen, 238 miljoen euro. Alleen de Nederlandse keten, met 130 winkels en 660 werknemers, is failliet. De keten was gericht op kleding voor forse vrouwen, van maar 40 tot 52.

Kahn is zelf een van de schuldeisers in het faillissement. Hij had 4,5 miljoen euro geleend aan zijn eigen winkelketen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden