'Mr. Imtech' beticht van fraude

Imtech Duitsland heeft tien jaar lang met illegale miljoenentransacties, nepfacturen en creatief boekhouden de cijfers van Imtech Nederland gemanipuleerd om de problemen bij het Goudse moederbedrijf te camoufleren. Dit geschiedde in opdracht van 'Mr. Imtech' René van der Bruggen, van 2002 tot 2013 bestuursvoorzitter van het installatiebedrijf.

Beeld ANP XTRA

Dat heeft Klaus Betz, ruim tien jaar topman van Imtech Duitsland, onder ede verklaard voor het Openbaar Ministerie in Hamburg, berichtte Het Financieele Dagblad donderdag. Onder Van der Bruggen is van 2002 tot en met 2012 'ten minste 100 miljoen euro, op aanwijzing van Nederland, (illegaal) overgemaakt om de malaise daar te maskeren', zo getuigde Betz in oktober 2014 achter gesloten deuren.

Beursgenoteerd bedrijf

Van der Bruggen maakte van Imtech een beursgenoteerd bedrijf, dat met vette winsten en een aaneenrijging van overnamen de harten van beleggers wist te stelen. In 2011 kreeg Imtech zelfs het predicaat 'Koninklijk'. Begin 2013 stortte de façade ineen toen grootschalige fraude in Polen aan het licht kwam, gevolgd door een boekhoudschandaal Duitsland.

In het Poolse Grodzisk Mazowiecki, een dertigtal kilometer ten zuidwesten van Warschau, bleek Imtech te hebben gesjoemeld bij de aanleg van een pretpark, een project waarmee meer dan 600 miljoen euro was gemoeid. Als een supernova spatte Imtech uiteen: een miljard euro aan beurswaarde ging verloren, Van der Bruggen stapte op. Imtech leed over het jaar 2013 een recordverlies van 697 miljoen euro, zo moest het bedrijf vorig jaar bekendmaken.

Imtech Nederland legde de zwarte piet bij de Duitse tak. Managers van Imtech Duitsland zouden jarenlang heimelijk met cijfers hebben gerommeld en geld hebben weggesluisd, schreef advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek in een onderzoek in opdracht van Imtech Nederland. Klaus Betz werd daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Aangifte

Het moederbedrijf deed in 2013 aangifte tegen de inmiddels ontslagen Imtech Duitsland-topman, die tot het schandaal werd gezien als de gedoodverfde opvolger van Van der Bruggen. Betz wijst juist Van der Bruggen aan als boosdoener. Documenten in handen van het FD en Die Zeit ondersteunen zijn lezing. Als voorbeeld beschrijft het FD de gang van zaken rond het cruiseschip ss Rotterdam. Imtech Nederland maakte in 2008 bekend mooie cijfers te hebben geboekt met het schip. Uit het faillissementsverslag van de SS Rotterdam blijkt juist het tegendeel: Imtech leed verlies op het schip. Deze verliezen kwamen voor rekening van Imtech Duitsland.

Dezelfde truc haalde Imtech Nederland uit met een verliespost bij een miljoenenproject voor het Canadese telecombedrijf TeleGlobe. Imtech Duitsland draaide op voor de rode cijfers, 'want het mocht in geen geval uitlekken dat er in Nederland verliezen waren ontstaan', verklaarde Betz.

Imtech Nederland ontkent de beschuldigingen. 'Ons onderzoek heeft geen indicaties opgeleverd dat het voormalige bestuur in Gouda op de hoogte was van het verhogen van de resultaten door middel van boekhoudkundige onregelmatigheden door het Duitse management', schrijft het bedrijf in een reactie aan het FD. 'Wij laten deze aantijging voor rekening van de heer Betz.'

René van der Bruggen wilde niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden