'Mosselalarm' verpest opening van het mosselseizoen

Een paar dagen voor de opening van het nieuwe seizoen werd er akelig gif aangetroffen in Zeeuwse mosselen.

Beeld de Volkskrant

'Ik had me toch wel een andere start van het nieuwe mosselseizoen gewenst', erkent Wouter van Zandbrink, voorzitter van Vereniging de Mosselhandel, die zeven mosselhandelaren uit Yerseke vertegenwoordigt. Maar hij verzekert: ondanks het dodelijke gif tetrodotoxine (TTX) dat is aangetroffen in twee productiegebieden in de Oosterschelde, komen er vanaf morgen alleen mosselen op de restauranttafel of in winkels die '100 procent veilig zijn'.

Het nieuws van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgelopen zaterdag had bijna niet op een slechter moment kunnen komen: vier dagen voor de opening van het mosselseizoen werden de deelgebieden Oosterschelde Oost en Oosterschelde Noord tijdelijk gesloten. Bij de wekelijkse controle was in één mossel en in één oester een te hoge concentratie aan TTX gevonden.

Van Zandbrink onderstreept dat de grootste productiegebieden in de Oosterschelde en de Waddenzee gewoon openblijven. Voorts is met de NVWA afgesproken om extra te controleren in de verwaterpercelen, ook wel 'natte pakhuizen' genaamd, die in of nabij de besmette gebieden liggen. 'Er wordt dus dubbel gecheckt op TTX', aldus Van Zandbrink.

De NVWA bevestigt dat ervoor gekozen is om mosselen en oesters uit de nabijgelegen verwaterpercelen extra te laten testen voordat ze in de handel komen. 'We willen geen risico's nemen', aldus woordvoerder Benno Bruggink. 'Maar we hebben in overleg met de sector ook gekeken: wat kunnen we doen zonder alles op slot te gooien?'

Maandag kwamen bij de mosselhandelaren veel telefoontjes en mailtjes binnen van verontruste restaurateurs en andere klanten. Vooral in België, dat de meeste Zeeuwse mosselen afneemt, leeft de opening van het mosselseizoen. De Belgische voedsel- en warendienst (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) probeerde eveneens de consument gerust te stellen.

Mosselen en oesters Oosterschelde uit handel om gif

Mosselen en oesters uit het oostelijk deel van de Oosterschelde en de noordelijke tak mogen niet worden verkocht. In deze mosselen en oesters is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. Lees hier verder.

Tetrodotoxine is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. Hij wordt vooral in bepaalde vissen (zoals de kogelvis), amfibieën en reptielen (zoals bepaalde padden) aangetroffen. Bij de mens kan de gifstof leiden tot verlammingsverschijnselen en bij hoge doseringen zelfs tot de dood. Volgens de NVWA kan een volwassen persoon van 70 kilo bij het eten van een besmette bak met 400 gram mosselen 'al behoorlijk ziek worden'.

Hoe TTX in de mosselen en oesters terecht is gekomen, is onbekend. Mogelijke bronnen zijn bepaalde algen, bacteriën (vibrio's) en de snoerworm. Zowel vibrio's als de snoerworm komen in de Oosterschelde voor. Algen worden als minder waarschijnlijke bron gezien.

Beeld anp

Verhitting helpt niet om het gif te neutraliseren. Het is wel oplosbaar in water. 'De verwachting is dan ook dat de besmetting door de zelfreinigende werking van de Oosterschelde weer snel kan verdwijnen', aldus de NVWA.

Door de extra bemonstering zijn de mosselen in restaurants en winkels veilig, stellen de NVWA en de mosselhandelaren. Maar ze waarschuwen vooral de 'wildrapers' langs de Oosterschelde: raap voorlopig geen mosselen of oesters uit de twee besmette gebieden. De Zeeuwse oesters zijn zich overigens nog aan het voortplanten en worden pas na de zomer geoogst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden