Moskouse politie zocht uren naar spookkaper

De veiligheidsdienst van Moskou heeft zondag zeventig mannelijke vliegtuigpassagiers vier uur vastgehouden op de Moskouse luchthaven Domodedovo op zoek naar een kaper die in het niets opgelost leek....

AFP, Reuters

MOSKOU

Het Russische ministerie van Rampenbestrijding had zondagmorgen gemeld dat iemand een Toepolev-154 met 97 inzittenden had gekaapt tijdens een vlucht uit Siberië en dreigde het toestel op te blazen.

Vervolgens bleven de Russische autoriteiten elkaar urenlang voortdurend tegenspreken. Volgens Rampenbestrijding sprak een functionaris van de veiligheidsdienst met de kaper, die losgeld eiste en een volgetankt vliegtuig om naar een derde land te kunnen gaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende dat en deelde zelf mee dat via de gezagvoerder met minstens twee kapers onderhandeld werd.

Na drieëneenhalf uur meldde de binnenlandse veiligheidsdienst dat alle passagiers en bemanningsleden het toestel hadden verlaten. Volgens een politieman was aan boord geen kaper aangetroffen. De situatie berustte op een misverstand, dat zou zijn ontstaan toen een stewardess tijdens de vlucht op de grond een anoniem briefje vond met een dreigement en een eis voor om losgeld.

Volgens chef veiligheid Sopov stond in het briefje dat een bedrag aan roebels ter waarde van 200.000 gulden in enveloppen in het toilet moest worden gelegd.

Later werd weer meegedeeld dat de kaper zeventig mensen in hun macht had. Maar volgens de veiligheidsdienst was dat niet waar. In het luchthavengebouw ondervroeg de politie de mannelijke passagiers of een van hen het briefje had geschreven. Er vond ook onderzoek van hun handschrift plaats, maar dat leverde niets op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden