Moskou wil Rus in top filialen van westerse banken

Als het aan de Russische autoriteiten ligt, moeten de Nederlandse directeuren van ABN Amro en ING in Moskou binnenkort hun biezen pakken....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De regel is als een bom ingeslagen bij de buitenlandse banken in Moskou. De meeste vestigingen van buitenlandse banken worden geleid door buitenlanders. Volgens Frank Kuijlaars, de directeur van ABN Amro in Moskou, komt de maatregel als een 'complete verrassing'.

De maatregel geldt in principe voor alle banken die zich met de handel in staatsobligaties en de administratie van aandelenfondsen bezighouden. De banken staan nu voor de keuze die activiteiten af te stoten - 'dat zou heel vervelend zijn', drukt een van de bankiers het uit - of hun buitenlandse managers in te ruilen voor Russen.

Een aantal buitenlandse banken, waaronder de ABN-Amro, ING Bank, Citibank, Credit Suisse en Chase Manhattan, heeft inmiddels de koppen bij elkaar gestoken om te kijken hoe zij onder de maatregel uit kunnen komen. De banken zijn van plan bij de Centrale Bank opheldering te vragen.

Achtergrond van de maatregel is de recente oorlog tussen de Russische banken, die ieder hun vertegenwoordigers in de regering en het Kremlin hebben. Het lijkt erop dat de regel vooral bedoeld tegen Boris Jordan, een Amerikaan van Russische afkomst die binnenkort benoemd zou worden tot directeur van de investeringsbank MFK.

Jordans MFK-bank fuseert per 1 januari met de Unexim-bank. Samen vormen zij de grootste commerciële bank in Rusland.

De Russische autoriteiten weigerden onlangs Jordan een visum te geven. Volgens Jordan was dat het werk van zijn concurrenten - lees: Berezovski - die bang zijn voor de opmars van de Unexim-MFK-combinatie.

De ironie wil dat de oplossing voor Jordan eenvoudiger is dan voor de buitenlandse bankiers: wegens zijn Russische afkomst kan hij zonder al te veel moeite het Russische staatsburgerschap aanvragen. Voor de andere buitenlandse bankdirecteurs is dat wat lastiger.

Als de Russen vasthouden aan de maatregel, zullen westerse banken een Russische stroman als hoofd van hun vestiging benomen, voorspelt een westerse bankier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden