Morgan Stanley na fusie grootste zakenbank

De Amerikaanse zakenbanken Morgan Stanley en Dean Witter, Discover & Co gaan fuseren. Dat hebben zij woensdag bekendgemaakt. Ze worden samen de grootste bank in hun segment ter wereld....

KRF, ANP

NEW YORK

Morgan Stanley heeft een beurswaarde van 8,8 miljard dollar (16,3 miljard gulden) en Dean Witter is goed voor 13 miljard dollar (24 miljard gulden). De twee banken beheren samen voor 270 miljard dollar (500 miljard gulden) aan vermogens en zijn daarmee ook in die branche de grootste. Ze hebben samen 409 vestigingen in 38 landen.

Dean Witter zal elk aandeel Morgan Stanley omruilen in 1,65 aandeel Dean Witter. Na deze operatie, die unaniem is goedgekeurd door de besturen van beide banken, zullen de huidige Dean Witter-aandeelhouders een belang krijgen van 55 procent in de nieuwe bank, terwijl die van Morgan Stanley 45 procent krijgen. De bank zal worden bestuurd door veertien man, zeven van elke tak. De beide ondernemingen verwachten dat de deal midden dit jaar rond is, en meteen al zal leiden tot een hogere winst per aandeel. De toezichthoudende autoriteiten en de aandeelhouders moeten de fusie nog goedkeuren.

Zoals het bij een fusie betaamt, is alles uit de kast gehaald om gelijkwaardigheid na te streven. Weliswaar blijven de aandelen Dean Witter in de markt en verdwijnen die van Morgan Stanley, maar daar staat tegenover dat de naam van de nieuwe bank begint met Morgan Stanley. Ook bij het verdelen van de baantjes is veel diplomatie betracht. De hoogste man van Dean Witter, Philip Purcell, wordt ook de hoogste in de nieuwe combinatie, zijn collega John Mack van Morgan Stanley volgt hem in rang.

Niet bekend

Dean Witter probeert met een kantorennet juist dichtbij de klant te komen. Deze bank is veel meer gericht op de individuele klanten, en doet vooral vermogensbeheer. De fusie lijkt erop gericht beter te kunnen concurreren met Merrill Lynch. Deze eveneens Amerikaanse zakenbank verliest nu haar leidende positie in de branche. Merrill behaalde vorig jaar een nettowinst van 1,6 miljard dollar. Morgan Stanley kwam uit op 1 miljard dollar en Dean Witter op 951 miljoen.

De Amerikaanse bankensector is flink in beweging. Tot voor enkele jaren waren Amerikaanse banken zeer belemmerd in hun groeidrift, omdat ze niet in meer dan één staat mochten opereren. Sinds dat verbod weg is, fuseren niet alleen tal van middelgrote banken met elkaar, maar ook de grote.

In augustus 1995 fuseerde Chase Manhattan met Chemical Bank, waardoor Chase de grootste bank van de Verenigde Staten werd, met een balanstotaal vergelijkbaar met dat van ABN Amro.

In april vorig jaar nam Wells Fargo voor 11,5 miljard dollar First Interstate over, en in augustus kocht NationsBank voor 9,5 miljard dollar Boatman's Bankshares, waardoor NationsBank de vierde bank van Amerika werd. Bij al deze transacties werd in aandelen betaald.

Maar ook in het specifieke segment van de zakenbanken (in Engeland merchantbanks en in de VS investmentbanks geheten) is veel overgenomen en gefuseerd, zij het alweer iets langer geleden. Morgan Stanley zelf probeerde in 1994 het Britse Warburg over te nemen, juist vanwege diens dochter Mercury die erg goed was in vermogensbeheer. Die poging strandde, en Warburg werd overgenoen door Swiss Bank Corporation. Kleinworth Benson viel ten prooi aan Dresdner Bank en Barings aan ING. Smith New Court tenslotte kwam bij Merrill Lynch terecht. Na die serie overnames was er vrijwel geen zelfstandige Londense zakenbank meer over. De grootste Nederlandse zakenbank MeesPierson werd onlangs door ABN Amro verkocht aan Fortis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden