Mond vol vla siert alternatieve zegel

De truc is uit de tijd. 'Wil je mijn postzegelverzameling zien?', lijkt geen handige binnenkomer meer. Met je verzameling suikerzakjes, flippo's, voetbalplaatjes of luciferdoosjes maak je misschien nog enige kans op het leggen van contacten....

Kunstenaar Joost Veerkamp denkt daar ongetwijfeld heel anders over. Hij is al tien jaar druk in de weer met postzegels en heeft zelfs een eigen album waar zijn naam in zilverkleurige letters op staat. Filatelist Veerkamp heeft alleen een handicap: de uitgaven van PTT-post vindt hij maar niks. En dus ontwerpt hij zijn eigen zegels.

Elk jaar verschijnt er een nieuw supplement met postzegels en voorbedrukte albumbladen voor het definitieve Postzegelalbum van Joost Veerkamp. 'Hoera! Het 10e supplement! New, nieuw, nuovo: een beest van een feestsupplement: ¿29,95', juicht de maker op zijn website (veerkamp.nl). En ter ere van die tiende uitgave heeft 'dienstdoend beambte' Veerkamp een 'nieuwe lichting postzegelontwerpers' om bijdragen gevraagd.

Acht 'onbevangen geesten' mochten een proeve van bekwaamheid afleggen. 'Derhalve geen stickertjes met een droef feestmutshondje, of erger: een aanplakvleugeltjesbaby, maar waardige, postfrisse zegels, handgeperforeerd, met de nostalgische glans van echte Arabische gom op hun glijkontje', schrijft Veerkamp. Het boekje waar de jubileumzegels voorlopig in moeten worden bewaard, is verpakt in een doosje gevuld met confetti, opblaasballon en gebakspapiertje.

Bekendste gastontwerper is 'multifunctionele persoonlijkheid' Kees van Kooten. Hij maakte vijf frisgekleurde, horizontale VUT-zegels met afbeeldingen van een strandstoel. De waarde (van 45 tot 60) geeft de verschuiving van de VUT-gerechtigde leeftijd aan.

Illustrator en boekontwerper Hans Modderan heeft zich juist door de jeugd laten inspireren en ontwierp vier mini-omslagen voor meisjesromans. De boektitel Trui laat haar vruchten plukken doet vermoeden dat de meisjes van Modderan niet erg braaf zijn.

Ton Werkhoven snijdt met zijn bijdrage een veel serieuzer thema aan. Op de foto's die hij voor zijn vijf zegels maakte, zijn wijd opengesperde, met eten gevulde monden te zien. Wil Werkhoven duidelijk maken dat je je mond dicht moet houden tijdens het kauwen? Nee, het gaat om de letterlijke inhoud. De monden eten 'besmet voedsel': jodenkoeken, patatje oorlog, blanke vla, zigeunersaus en negerzoenen.

De andere 'culturele topatleten' maakten minder onsmakelijke zegels. Regisseur Alex van Warmerdam schilderde bijvoorbeeld portretten van zijn oom, neef, schoonzusje, zwager en achternicht.

Alle alternatieve postzegels zijn 'net echt' en zouden niet misstaan op een poststuk. Maar dat mag nou eenmaal niet. Het zou trouwens ook niet kunnen. Want wat moet een postbeambte met zegels die een waarde hebben van 33 ghts, 1 gpm, 3.98, 166 db, 6 mg of 0?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden