Mond- en klauwzeer slechts korte tijd besmettelijk

Het massaal ruimen van gezonde dieren, die in de stal hebben gestaan met een soortgenoot met de ziekte mond- en klauwzeer (MKZ), is misschien helemaal niet nodig. De ziekte blijkt maar voor korte tijd besmettelijk en is daarvóór al vast te stellen, schrijven Britse onderzoekers.

Van onze redactie internet
Dieren in de kinderboerderij werden tijdens de MKZ-epidemie voor de zekerheid achter hekken gehouden. Foto: Wikimedia, creative commons Beeld
Dieren in de kinderboerderij werden tijdens de MKZ-epidemie voor de zekerheid achter hekken gehouden. Foto: Wikimedia, creative commons

Uit onderzoek blijkt dat op het moment dat MKZ wordt vastgesteld in het bloed van een dier, dat niet besmettelijk hoeft te zijn. Dat is het dier maar ongeveer veertig uur lang en pas als ze al duidelijk ziek zijn, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De wetenschappers gebruikten nieuwe methoden in het onderzoek naar MKZ. Ze infecteerden een koe met met het virus en bestudeerden vervolgens hoe de ziekte zich verspreidde onder andere koeien. 'We hebben heel precies de relatie vastgesteld tussen het besmettelijk zijn en symptomen van de ziekte hebben.' Een diagnose stellen voor MKZ blijkt 24 uur voordat het dier de ziekte kan overdragen al mogelijk. Boeren hebben dus tijd om een ziek dier uit de kudde te halen, voordat het andere dieren besmet kan hebben. Dan hoeft niet al het vee geruimd te worden, maar alleen de dieren met duidelijke symptomen van de ziekte.

Volgens de wetenschappers werpt dit onderzoek een heel nieuw licht op de ziekte. 'Wat we dachten te weten over MKZ, blijkt niet helemaal te kloppen', zegt Mark Woolhouse, een van de onderzoekers. 'Misschien geldt dat ook wel voor andere infectieziekten.'

Dat is goed nieuws zeggen de wetenschappers, maar het kost volgens hen nog wel een paar jaar voordat de resultaten kunnen worden vertaald in nieuwe methoden om een échte uitbraak te bestrijden. 'Op dit moment is er nog geen betaalbare en betrouwbare manier om vee op de boerderij te testen. Dat is nu juist nodig, zo blijkt. We kunnen in het laboratorium geïnfecteerd vee herkennen voordat ze symptomen hebben. De volgende stap is om dat tijdens een een uitbraak in de wei te kunnen.

In 2001 brak in Europa een mond- en klauwzeer epidemie uit. Alleen al in Nederland werden zo'n 260.000 dieren, preventief geruimd, om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden