GeldvraagSpaargeld

Mogen ouders aan het spaargeld van hun kinderen komen?

Als ik mijn kleinkind geld schenk, kunnen de ouders daar dan over beschikken? Of mag alleen het kleinkind dat zodra hij 18 wordt?

Reinout van der Heijden
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Als de rekening op naam van het kleinkind staat, is het zijn spaargeld. En niet dat van de ouders. Zij mogen het dus niet gebruiken voor zichzelf.

De ouders kunnen wel over het geld beschikken. Zij hebben namelijk het ouderlijk gezag zolang het kind minderjarig is. Zij zijn daarmee zijn wettelijke vertegenwoordiger. In artikel 245 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (kortweg 1:245 BW) staat wat dat inhoudt. Ouders mogen het kind vertegenwoordigen, bijvoorbeeld in de rechtbank. En zij voeren bewind over zijn vermogen.

Zij kunnen dus het kind verhinderen om aan het geld te komen. Maar dat betekent niet dat zij zich het geld mogen toe-eigenen. Voor slecht bewind zijn de ouders aansprakelijk. Als zij het spaargeld risicovol beleggen en vervolgens kwijtraken, kan dat gezien worden als slecht bewind. De vraag is alleen of het kind of de grootouder zo ver wil gaan om hen voor de rechter te slepen.

Het komt voor dat de ouders de spaarrekening van hun kind opheffen, omdat de rente zo laag is. Of omdat ze het geld nodig hebben. Dat mag niet, maar wie oordeelt hierover? Als zij het gebruiken voor huiswerkbegeleiding of om het kind op zeilkamp te sturen, kun je de ouders toch moeilijk beschuldigen van diefstal? Misschien heeft het kind er zo meer plezier van dan als hij moet wachten tot zijn jeugd vervlogen is.

Of iemand anders – opa of tante – een rekening voor het kind opent, maakt in principe niets uit. De banken eisen ouderlijke medewerking, omdat zij bewindvoerders zijn. Het tegoed telt ook mee als vermogen van de ouders bij de aangifte. Als dat boven een bepaalde grens komt, betalen zij vermogensheffing. Het vermogen wordt niet bij de minderjarige belast, ook niet als hij zelf geld verdient en aangifte doet.

Bij Rabobank kunt u een GeneratieSparenPlus-rekening onder bewind openen voor het kind. Als u het geld schenkt, kunt uzelf aanwijzen als bewindvoerder. U moet wel toestemming krijgen van de ouder(s).

Een andere optie is een rekening openen met een BEM-clausule. BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Het kind kan dan tot zijn 18de niet aan het geld komen. En de ouders kunnen dat alleen met toestemming van de kantonrechter. De BEM-clausule moet ook bij kantonrechter worden aangevraagd, met instemming van de ouders. Het voordeel is dat het vermogen op deze rekening niet meetelt voor huur- en zorgtoeslag. Het telt wel mee voor de vermogensheffing van de ouders.

Of kies voor Jeugdsparen van ASN Bank. Hier kan het tegoed niet worden opgenomen zolang het kind minderjarig is. Er is één uitzondering: als de ouders het geld gebruiken voor studiekosten van het kind. U kunt als grootouder geld op deze rekening storten, maar u kunt de rekening niet openen. Dat kan alleen de ouder.

De ouders hebben dus veel invloed op de besteding van het spaargeld van hun kind. Vertrouw erop dat zij daar goed mee omgaan.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden