Mogelijke splitsing ASM International windt beleggers op

Op de laatste handelsdag voor kerst trok ASM International de aandacht van beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs. Het in de Midkap-index genoteerde fonds, dat 2005 vrij anoniem dreigde af te sluiten - en bovendien op een veel lager niveau dan het gemiddelde - deelde mee op de komende aandeelhoudersvergadering (in...

ASMI maakt machines waarmee halfgeleiders worden geproduceerd. Hetopereert grofweg in dezelfde markt als grote broer ASML uit Veldhoven,alleen met aanmerkelijk minder succes: de productie draait met verlies.

Daarnaast heeft ASMI een belang van 54 procent in de onderneming ASMPacific. Die maakt apparatuur waarmee de elementen van halfgeleiders inelkaar worden gezet en verpakt. Daarmee wordt wel succes geboekt. Deresultaten van ASM Pacific vormen zelfs de enige reden dat voor eenpositieve waardering voor ASMI.

Het belang in de verpakkingsfirma is bijna een miljard euro waard,terwijl de marktkapitalisatie van ASMI gisteravond 728,5 miljoen eurobedroeg. Met andere woorden: de activiteiten van ASMI worden door beleggersop een waarde van minus 270 miljoen euro geschat.

Al eerder hebben beleggers geroepen dat dat anders moest. Apart gezetzou ASM Pacific zeker een hogere koers noteren, terwijl de productie vanchipmachines door ASMI dan gedwongen een sanering zou moeten ondergaan.

Maar ASMI weifelde, tot gisteren. 'Recent hebben een paar aandeelhoudersalternatieve businessmodellen gesuggereerd, zoals het verkopen van hetbelang van 54 procent in ASM Pacific', deelde het bedrijf mee bij wijzevan toelichting op de besprekingen in mei.

Het was koren op de molen van de Amsterdamse beleggers. De winst vanASMI bedroeg aan het eind van de dag 15,4 procent, op 13,84 euro.

'Voor het overige is de kerstvakantie al begonnen', aldus een salestrader van ING Wholesale Banking. 'We hebben de hele dag tussen een winstvan een half procent en een verlies van een half procent bewogen. Londenwas 's middags al vrij en uit New York kwam ook geen nieuws.'

Het laatste redmiddel voor een actieve handel op Euronext Amsterdam wasde verwachting dat na een aantal voorspoedig dagen wat winstnemingen zoudenvolgen. 'Maar ook daar kwam niets van terecht.' Vandaar dat bij lageomzetten de AEX-index het moest doen met een plusje van 0,2 procent op439,16 punten. De hoofdfondsen kwamen nauwelijks van hun plaats. AlleenTNT en Vedior wonnen een procentje. Voor het verliesje van Numico (minus0,4 procent) kon geen reden worden aangewezen. De Midkap-index kwam, mededoor ASMI, iets hoger uit dan de AEX, met een winst van 0,6 procent515,67 punten.

Op de Europese beurzen liet het het Frans-Luxemburgse staalconcernArcelor van zich horen met een verhoging van het vijandelijke bod op zijnCanadese branchegenoot Dofasco. Eind november stuurde de Fransen een eerstebod richting Canada, ter waarde van 3,2 miljard euro. Niet goed genoeg,meenden de Canadezen. Daarop meldde ThyssenKrupp zich, de Duitsestaalgigant. Die bood 3,5 miljard euro, met goedkeuring van Dofasco.

De verhoging van het vijandelijke bod (tot 3,6 miljard euro) kwamArcelor, de op een na grootste staalmaker van de wereld, gisteren op eenkoersdaling van meer dan een procent te staan. ThyssenKrupp steeg licht enondertussen buigen analisten zich over de vraag wat de prijs voor Dofascowordt. Die zou 3,8 miljard euro kunnen bedragen en daarbij wordt opgemerktdat beide ondernemingen overtollig kasgeld genoeg hebben om dat te betalen.Maar voor Arcelor zou Dofasco veel belangrijker zijn dan voorThyssenKrupp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden