Mogelijke celstraf voor oud-baas Griekse CBS voor 'overdrijven begrotingstekort'

De voormalige baas van het Griekse CBS hangt opnieuw een lange gevangenisstraf boven het hoofd. Statisticus Andreas Georgiou zou het Griekse begrotingstekort van 2009 hebben overdreven en daarmee 'het nationale belang' hebben geschaad, luidt de aanklacht. Georgiou, die tot wel tien jaar cel zou kunnen krijgen, heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Andreas Georgiou (L). Beeld EPA

Georgiou werd in 2010 weggeplukt bij het IMF om leiding te geven aan het vernieuwde statistische agentschap Elstat, de Griekse pendant van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vernieuwing was hard nodig, omdat Georgiou's voorgangers jarenlang de deplorabele toestand van de Griekse staatsfinanciën hadden weggemoffeld. Nadat de fraude eind 2009 aan het licht kwam, moest Griekenland aankloppen bij de trojka (EU, ECB en IMF) voor financiële noodsteun. Opschoning van Elstat was een van de eisen van de trojka.

Georgiou probeerde de nauwe banden tussen Elstat en de Griekse regering te doorbreken, maar zijn poging om de onafhankelijkheid van de Griekse statistieken te vergroten, werd hem niet in dank afgenomen. In de ogen van veel Grieken is Georgiou een landverrader, omdat hij in 2010 het Griekse begrotingstekort over het jaar ervoor zou hebben opgeblazen, en daarmee Griekenland zou hebben overgeleverd aan de trojka, met draconische bezuinigingen als gevolg. Onder leiding van Georgiou stelde Elstat het begrotingstekort over 2009 bij van een aanvankelijke 12,8 procent van het bbp naar 15,8 procent. Volgens de aanklacht diende Elstats verhoging van het begrotingstekort als een rechtvaardiging om Griekenland het reddingsprogramma van de schuldeisers in te moffelen. De beschuldiging is gebaseerd op de getuigenis van ex-Elstat-medewerker en econometrist Zoe Garganta. Volgens haar bedroeg het Griekse begrotingstekort in 2009 niet meer dan 4 procent.

Ontkend

Zelf heeft Georgiou altijd volgehouden dat de beslissing om financiële noodsteun aan te vragen al genomen was voordat hij aantrad als baas van Elstat. De in augustus vorig jaar afgetreden Georgiou heeft altijd ontkend dat hij met statistieken zou hebben geknoeid. Vlak voor zijn aftreden vorig jaar besloten de aanklagers nog om de zaak tegen Georgiou te laten vallen, nu sleept justitie Georgiou alsnog voor het gerecht.

De linkse regering van premier en Syriza-leider Alexis Tsipras steunt de vervolging van Georgiou, wat bij tegenstanders weer leidt tot beschuldigingen over politieke beïnvloeding van in naam onafhankelijke instituties als Elstat. Syriza-minister Nikos Pappas noemde de zaak-Georgiou een 'open wond' die nader onderzocht moet worden. Oppositiepartij Pasok, regeringspartij ten tijde van Georgiou's aantreden bij Elstat, bekritiseert de vervolging. Niet de verantwoordelijken van de fraude met het begrotingstekort worden gepakt, maar de ontdekker van de fraude, aldus Pasok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden