Mogelijk vijftigduizend minder banen in de bouw

Afgelopen januari voorspelde het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) nog dat in de komende twee jaar dertigduizend banen zouden verdwijnen in de bouw....

Wouter Keuning

De nieuwe voorspelling bedraagt een verlies van vijftigduizend banen. In totaal is dat 10 procent van alle banen in de sector. Het EIB becijferde dat het gaat om een productieverlies van 8 miljard euro.

De raming van van het EIB is deels gebaseerd op de orderportefeuilles van bouwbedrijven en het aantal afgegeven vergunningen en deels op de voorspellingen van het CPB.

Volgens Taco van Hoek, directeur van het EIB, is de aangepaste raming deels het gevolg van het sterk teruglopen van de bouw van kantoren en bedrijfsgebouwen. Met het teruglopen van de werkgelegenheid, loopt ook het aantal plannen voor nieuw te bouwen bedrijfspanden sterk terug. De teruggang in de woningbouw was in de eerdere cijfers al ingecalculeerd.

Tegenover het ANP verklaarde Van Hoek dat de grootste klap direct na het verloop van de bouwvak zal komen. ‘Voor de bouwvak wordt nog veel afgemaakt’.

Het herstel van de utiliteitsbouw verwacht Van Hoek pas vanaf 2012. Tot die tijd zal ook daar het aantal faillissementen nog verder oplopen, zo is de verwachting.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde gisteren cijfers waaruit bleek dat het aantal gebouwde woningen in 2008 voor het eerst sinds 2003 minder was dan het jaar ervoor. Totaal werden er in 2008 79 duizend woningen gebouwd, 2 procent minder dan in 2007. Hoewel het geen voorspellingen doet, denkt ook het CBS dat ‘de stijgende lijn voorlopig ten einde is’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden