Update

Mogelijk 200 miljoen naheffing Brussel wegens hoger nationaal inkomen

Nederland houdt er rekening mee dat er 200 miljoen euro extra moet worden afgedragen aan de Europese Unie. De ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) schrijven dat woensdag aan de Tweede Kamer. De bewindslieden reageren op de nieuwste CBS-berekingen waaruit blijkt dat het Nederlands bruto nationaal inkomen (bni) in 2013 3 procent hoger was dan verwacht.

Beeld anp

De Europese Unie berekent de bijdrage die de lidstaten moeten betalen aan de hand van het bni. Eerdere bijstellingen leidden tot naheffingen van honderden miljoenen euro's vanuit Brussel. Eind 2014 kreeg Nederland een naheffing van 642 miljoen euro.

De Nederlandse economie is het eerste kwartaal van 2015 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. De groei valt 0,2 procent hoger uit dan eerder was berekend.Bij de eerste berekening, gepubliceerd op 13 mei, was de groei 0,4 procent. Het beeld van de economie is niet gewijzigd. De groei wordt steeds breder gedragen: zowel de investeringen als de consumptie en de export leveren een positieve bijdrage.

Ten opzichte van de eerste berekening zijn vooral de investeringen in vaste activa en de consumptie door huishoudens naar boven bijgesteld. Door nieuwe aanvullende gegevens over de bouw zijn de investeringen in gebouwen en infrastructuur hoger dan eerder geraamd. Ook de investeringen in machines en installaties vallen hoger uit.

Nieuwe aanvullende cijfers van de detailhandel en de dienstverlening hebben geleid tot een hogere consumptiegroei door huishoudens. Ook de export is opwaarts bijgesteld op basis van aanvullende informatie over de handel in goederen en diensten.

Geen banengroei, wel koopkrachtstijging

Het aantal banen groeit volgens het CBS niet. Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen lag in het eerste kwartaal van dit jaar op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van 2014. De eerste berekening kwam nog uit op een stijging van 6 duizend banen.

Het beschikbaar inkomen van huishoudens is wel flink gestegen volgens het CBS. Huishoudens hebben het eerste kwartaal van 2015 1,2 procent meer te besteden ten opzichte van een jaar eerder. Vooral loonstijgingen hebben in het eerste kwartaal sterk bijgedragen aan de groei. Ook zijn de besparingen verder gestegen.

Beeld CBS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden