columnpeter de waard

Moeten olympiërs dit keer het volk huldigen?

. Beeld -
.Beeld -

In de egalitaire Nederlandse samenleving was tot corona het merk vaccin nooit een discussiepunt. Niemand wist van wie de dtp-prik kwam, de ouders van net geboren baby’s noch reizigers naar tropische landen. Nu kunnen de mensen die met een B-merk worden ingeënt die met een A-merk wel wurgen.

Alleen de olympiërs hebben er geen last van. De topsporters worden niet alleen bij voorrang gevaccineerd, ze krijgen ook nog het vaccin van hun keuze, stond te lezen op de sportpagina. De kwetsbaren in de samenleving krijgen niet eens de restjes, zo opende de krant donderdag.

Een mooiere illustratie van de klassensamenleving is er niet, net zomin als van de willekeur waarmee het hele vaccinatieprogramma wordt uitgevoerd. Vermoedelijk had heel Nederland al ingeënt kunnen zijn en gewoon op Koningsdag kunnen zaklopen en koekhappen als in januari een rondreizend prikcircus was opgetuigd dat vanaf Cadzand naar Roodeschool alle Nederlandse postcodes had afgewerkt. Maar in plaats daarvan werd gesteggeld met leeftijdsklassen en risicogroepen waarmee logistiek gezien alle wetten van economische efficiency werden getart.

Reden is dat veel te veel mensen zich ermee bemoeien. Nederland is een debatsamenleving geworden, waarin meningen zwaarder wegen dan feiten. Elk besluit wordt een dag later weer ter discussie gesteld. De kletsende klasse die elke avond zijn opwachting maakt in de talkshows, weet dat ze alleen een factuurtje mogen uitschrijven als ze iets tegenspreekt.

Dat olympiërs voorrang krijgen in het prikprogramma heeft ermee te doen dat ze zich zo lang hebben voorbereid, zo meldt NOCNSF. Aangenomen mag worden dat bijvoorbeeld ook operazangers en acrobaten zich lang voorbereiden op optredens. Maar zij krijgen geen voorrangsbehandeling of een prik naar keuze. Blijkbaar is er deze coronatijd niets belangrijkers dan olympische medailles, en daar zal Nederland er 46 van halen, dankzij het feit dat dit land het zich maatschappelijk en financieel kan permitteren sporters zo in de watten te leggen dat ze een enorme concurrentievoorsprong hebben op de rest van de wereld.

De olympiërs zijn geen zielige of kwetsbare groep. Velen van hen zijn potentiële miljonairs. De tijd dat een zege alleen een olijfkrans opleverde is allang voorbij. NOCNSF keert geldprijzen van vele tienduizenden euro’s uit aan medaillewinnaars. De meesten krijgen lucratieve sponsorcontracten, en als ze in de goot zouden belanden, kunnen ze hun medailles nog verpatsen. Die doen ook al gauw 20 duizend euro op een veiling.

Dat de olympiërs - gezonder en sterker is er niet - Pfizer krijgen en de kwetsbaren AstraZeneca, is in strijd met het gelijkheidsprincipe. Het lijkt of de olympiërs Bordeaux krijgen ingeschonken en de rest een slobberwijntje, als dat voor de kwetsbaren al beschikbaar is.

Hopelijk huldigen de olympiërs bij terugkeer in Nederland het volk in plaats van andersom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden