Opiniede Kwestie

Moeten Navo-landen overstappen op Amerikaans gas?

Peter de Waard.

Als het aan Trump ligt moet de Nederlandse regering als de bliksem Groningen weer laten beven of heel Flevoland volplempen met zonneparken en windmolens. Anders dreigt Nederland net als Duitsland economisch een Russische vazalstaat te worden.

Trump gaf woensdag bondskanselier Angela Merkel een veeg uit de pan. ‘Duitsland is, waar het ons om te doen is, een gevangene van Rusland, omdat het zoveel van zijn energie uit Rusland haalt. Wij moeten Duitsland beschermen, maar zij kopen hun energie daar.’ Merkel antwoordde koeltjes dat Duitsland een soeverein land is dat zijn eigen besluiten kan nemen. Premier Rutte viel haar meteen bij. Nu de gaswinning in Groningen moet worden gestopt, zal ook Nederland gedoemd zijn in het gasbondgenootschap  een soort Warschaupact voor energie  terecht te komen.

Rusland is ook een ideale gasexporteur. Het heeft niet alleen enorme reserves. Het heeft ook een pijpleiding naar West-Europa, terwijl een tweede  de Nord Stream 2  wordt aangelegd. Het levert het gas goedkoop, omdat het voor zijn deviezen afhankelijk is van olie en gas. Inmiddels verkoopt het al zo’n 180 miljard kubieke meter gas aan de Navo-landen in Europa, waarvan 70- à 75 miljard kubieke meter aan Duitsland. Dat is weliswaar nog geen 60 à 70 procent van de gasbehoefte van Duitsland, zoals Trump met zijn gevoel voor overdrijving zei, maar inmiddels wel 40 procent.

En dat loopt jaarlijks met 10 à 20 procent op. Reden is dat Duitsland niet meer wil stoken op kernenergie (veel gevaarlijker) en kolen (veel vervuilender). En wind en zon kunen dat hiaat nog niet opvullen.

Daarnaast is Nederland aan het wegvallen als exporteur van gas, zodat voor de Duitsers naast Noorwegen alleen Rusland in de directe omgeving overblijft. Nederland is zelf al lang importeur van Russisch gas geworden. Inmiddels komt 9 miljard kubieke meter gas uit Rusland (op een totaal verbruik van 36 miljard) hier binnen, waarvan echter een groot deel wordt doorgevoerd naar Groot-Brittannië.

Dat Trump zich aan deze gasdeals ergert zal te maken hebben met zijn verborgen agenda. Hij is bijna desperaat in zijn pogingen het enorme handelstekort van de VS te elimineren. Enerzijds doet hij dat door de invoer te verminderen (met importheffingen die hij per kerende post heeft teruggekregen) en anderzijds wil hij de export opvoeren. Daarbij zet hij in op schalie, waarvan de VS nu al veel meer produceren dan voor de binnenlandse behoefte nodig is.

Hij vindt dat Europa zijn schaliegas moet afnemen in plaats van het Russische aardgas. Maar niemand in Europa zal zich daarop willen vastleggen. Vrijwel zeker zal dan de prijs van Amerikaanse schalie exploderen. Daarnaast zal het in vloeibare vorm via tankers naar Europa moeten worden vervoerd en hier in lng-installaties geschikt voor de markt moeten worden gemaakt.

Dat is misschien politiek wenselijk, maar commercieel veel te riskant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden