DE KWESTIEPETER DE WAARD

Moeten alle 65-minners gewoon weer gaan werken?

Peter de Waard artikel ColumnBeeld .

Halverwege deze eeuw zullen historici beter kunnen oordelen over de ­aanpak van het kabinet-Rutte III in de coronacrisis. Mogelijk concluderen ze dat het te veel zijn oren heeft laten hangen naar het RIVM en diens goeroe Jaap van Dissel.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Niemand weet of de economische gevolgen van de ‘intelligente lockdown’ meer slachtoffers eisen dan dat de lockdown slachtoffers heeft voorkomen. Het kabinet moet twee onbekenden met elkaar vergelijken. De beste lobby wint.

Feit is dat een tot maart voorbeeldig draaiende economie abrupt tot stilstand is gekomen. En nu daar nog drie weken van stilstand bijkomen, zal het nog langer duren voordat die weer op volle capaciteit zal draaien. Nu groepsimmuniteit zo ver weg is, zullen we onze levenswijze misschien voor jaren moeten aanpassen, schreef arbeidseconoom Paul de Beer van de UvA op de economenwebsite Me Judice. ‘Voor sommige sectoren – horeca, openbaar vervoer, cultuur, sport – ziet de toekomst er dan ook somber uit.’

Vooralsnog is er een blanco cheque uitgeschreven. Er zijn tientallen miljarden aan schadeloosstelling beschikbaar voor ondernemingen. In een tweede ronde zou het kabinet daar voorwaarden aan willen koppelen – geen belastingontwijking, geen bonussen en geen inkoop van eigen aandelen – zoals Lodewijk Asscher en Jesse Klaver willen.

Maar dan verzandt het systeem al snel in dezelfde complexe bureaucratie die de Belastingdienst fataal is geworden. Belastingontwijking is niet te definiëren. Bonussen (vallen winstdelingen en een dertiende maand daar ook onder?) zijn onderdeel van langlopende afspraken. En inkoop van eigen aandelen doet al niemand meer.

Misschien is het beter de economie open te gooien. Laat duizend bloemen bloeien. De tientallen miljarden zouden dan kunnen worden besteed aan de bescherming van de echt kwetsbaren. De bewoners in de verpleeg- en verzorgingshuizen zouden eventueel in de leegstaande vijfsterrenhotels op eigen kamers kunnen worden geïsoleerd. De verpleegkundigen krijgen optimale bescherming en de verzorging driedubbele sala­rissen.

Iedereen boven de 65 jaar krijgt de boodschappen gratis thuisbezorgd. Maar wie sterk is van lijf en leden – zeg, iedereen zonder kuch onder de 55 jaar – zou gewoon moeten doorwerken. Weg met de anderhalvemetersamenleving.

In de leeftijdscategorie tot 65 jaar is het overlijdensrisico na besmetting één op duizend. Bij de groep 65-plussers is dat één op twintig. De lockdown dupeert echter vooral de mensen tot 65 jaar die niet meer kunnen functioneren maar wel het geld moeten verdienen. ‘Als de samenleving alleen uit 65-minners zou bestaan, zou niemand zulke drastische maatregelen nemen om een relatief klein risico op ziekte en overlijden te voorkomen’, stelde De Beer vast.

In 2050 weten we of Jaap van Dissel of Paul de Beer gelijk had. Rutte luistert alleen naar de eerste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden