De KwestiePeter de Waard

Moet na Uncle Ben’s maar alles op de hoop?

null Beeld

In februari – ver voor corona – kende Nederland nog de ‘moorkopaffaire’. Een bakkerij in Monster moest de deur sluiten omdat de klanten op agressieve wijze eisten dat de eigenaar het besluit om de naam van de lekkernij te veranderen in roomkoop terug zou draaien.

Hema maakte meteen ook politiek correct bekend de naam moorkop te veranderen in chocoladebol in de hoop dat hiermee het voortbestaan kon worden gerekt.

De economie loopt in de racisme-discussie blijkbaar ver voorop. Er was geen nekklem van een politieman nodig om een einde te maken aan allerlei productnamen. In 2005 moest de Tilburgse koekfabrikant Van der Breggen de naam negerzoenen al inruilen voor Buys-zoenen. Datzelfde jaar werd het snoepgoed jodenvet geherintroduceerd onder de naam borsthoning. Maar de jodenkoek en zigeunerschitzel bestaan nog steeds. Zo lang het duurt. Want alles staat nu ter discussie.

Mars denkt erover het fameuze rijstmerk Uncle Ben’s uit het assortiment te halen, omdat ‘oom’ een aanduiding was voor een oudere zwarte slaaf. Quaker Foods zal het pannekoekmerk Aunt Jemima vervangen. De merknaam was afkomstig uit de 19de-eeuwse Amerikaanse ‘minstrel shows’, waarin een karikatuur werd gemaakt van zwarte mensen.

Niemand weet precies waar het eindigt. Misschien moeten de piramides van Egypte en de Chinese muur tot gruzelementen worden geslagen omdat die met slavenarbeid zijn gerealiseerd. Bij de bouw van Sint-Jan in Den Bosch of de Sint-Pieter in Rome zullen de investeerders – in casu de katholieke kerk – de arbo en cao niet hebben geëerbiedigd, laat staan dat de regels van ESG (Environmental, Social en Governance) die nu gemeengoed zijn, werden nageleefd.

De hoofdstad Washington – de eerste Amerikaanse president had zelf slaven – moet worden herbenoemd in George Floyd Stad en de gelijknamige staat in Malcolm X, zodat er meteen een einde komt aan de huidige verwarring tussen stad en staat. Donderdag maakten Lloyds of London excuses voor zijn rol in de slavenhandel. Nogal wat Nederlandse bedrijven hebben voorgangers met een inktzwart verleden, zoals ABN Amro, ooit voortgekomen uit de vermaledijde VOC van Jan Pieterszoon Coen.

Als excuses niet volstaan, moeten alle namen, gebouwen en monumenten van voor de millenniumwisseling worden veranderd, gesloopt of neergehaald. De hele staatsinrichting moet in de revisie, omdat vrouwen en etnische minderheden amper aan de discussie hebben kunnen bijdragen.

De lockdown kan worden aangegrepen voor een vreedzame revolutie. Een nieuw begin van een samenleving met alleen duurzame bedrijven, die winst een even vies woord vinden als racisme. Voor eenieder die daar geen emplooi kan vinden is er dan een basisinkomen.

Uit de moorkopaffaire kan nog iets moois groeien. De vraag is of er onder politici nog utopisten te vinden zijn die de kans willen grijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden