Moet ik kiezen voor een hoger zorgrisico?

Mijn zorgverzekeraar geeft veel korting bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Ik kan het maximale risico van 885 euro best betalen. Moet ik hiervoor kiezen?

Verzekeraars geven graag voordeeltjes aan jonge, gezonde mensen. Beeld Thinkstock

Het is een gokje dat voor gezonde mensen financieel gunstig lijkt. Elke basiszorgverzekering heeft in 2016 een verplicht eigen risico van 385 euro. Je kunt als klant ervoor kiezen om dit risico te verhogen met maximaal 500 euro. Dat levert een aardige korting op. De korting verschilt per verzekeraar. De klant krijgt bij een maximaal eigen risico 180 euro korting bij VGZ en 300 euro bij ONVZ.

Het verplichte risico van 385 euro wordt het eerst opgemaakt. Daarna komt het vrijwillige eigen risico aan bod. Uitgaande van 240 euro korting, lijdt de klant pas verlies bij meer dan 625 euro zorgkosten. Het verlies bedraagt hooguit 260 euro.

Een verzekeraar geeft die korting niet voor niets. Je moet argwanend zijn bij voordeeltjes.

Er is iets raars aan. De korting is hoog. Bij sommige verzekeraars zit er een groot verschil tussen 400 euro en 500 euro vrijwillig risico. Menzis geeft voor deze stap 96 euro extra korting. Anderzorg geeft 120 euro, dus zelfs meer dan het extra risico.

Wat kan ik daar dan uit concluderen?

Mijn conclusie is dat sommige verzekeraars graag klanten willen die kiezen voor het maximale vrijwillige eigen risico, klanten die erop vertrouwen dat ze weinig zorgkosten zullen maken. Gezonde mensen dus.

Het is bij de basiszorgverzekering verboden om een onderscheid te maken naar klanten. Risicoselectie heet dat. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basispolis. Toch passen sommige zorgverzekeraars trucjes toe om bepaalde klanten te lokken. Zo paaien ze jongeren door een Xbox cadeau te doen. Er zijn weinig ouderen en chronisch zieken die dat interessant vinden.

De Nationale Zorgautoriteit vindt risicoselectie onwenselijk omdat ons zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit: personen met een kleine kans op ziekte betalen evenveel als zij met een slechte gezondheid. Risicoselectie ondermijnt dat systeem.

Wie voor solidariteit is, zou dus niet moeten kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Ook al gaat dat ten koste van de eigen portemonnee. Een aardige discussie, want met het verplichte eigen risico van 385 euro worden gezonde mensen al bevoorrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden